Energetika

Rekordna zaduženost naftnih kompanija

Međunarodna agencija za energiju neznatno je nadogradila svoju procenu ovogodišnje prosečne potrošnje nafte (na 92,1 miliona barela).

Najveće svetske naftne kompanije uspele su da pozajme rekordne vrednosti na tržištima kapitala u drugom tromesečju ove godine, uprkos očekivanjima oštrog pada poslovnih rezultata kao posledica izuzetno niskih cena sirove nafte u prvoj polovini ove godine.

Rastući dug dodatno će povećati pritisak na već jako zadužene kompanije, što očito ne smeta investitorima u poplavi likvidnosti o kojoj vode računa centralne banke. Ne zaboravimo da je naftna industrija bila (i još uvek je) snažno obeležena posledicama pandemije. Osim poplave novca, ulagači objašnjavaju nedavno rastuće zanimanje za taj sektor malo boljim makroekonomskim podacima koji dolaze iz SAD-a i Kine, a koji su ponovno poduprli nade investitora u oporavak u obliku slova V", rekao je za RTV Slovenije Sašo Šmigič, upravnik imovine u Generali Investmentsu.

On je naveo da se sa druge strane, ne sme zanemariti ponovno pogoršanje epidemiološke slike u zemljama koje su prve odustale od mera preduzetih za sprečavanje širenja virusa, "što znači da bi se stvari uskoro mogle ponovo da se pogoršaju".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!