Finansijske usluge

Rekordna godina za lizing industriju Srbije

Vrednost novozaključenih lizing ugovora u Srbiji u 2017. godini iznosila je 430 miliona evra, što je za 92 miliona evra ili za 27 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

Istaknuto je da je to rekordna vrednost koju je lizing industrija Srbije zabeležila u poslednjih pet godina.

Najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru putničkih vozila i iznosi 184 miliona evra, što je 54 miliona evra više nego 2016. godine.

Vrednost novih ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i putničkih vozila povećana je za 31 milion evra, na 165 miliona evra, a u sektoru mašina i opreme četiri miliona evra, na 72 miliona evra.

U sektoru nekretnina ugovoren je lizing od devet miliona evra, što je za tri miliona više nego 2016. godine.

Godišnji izveštaj ALCS pokazao je da su medju najčešćim korisnicima lizinga u 2017. godini bile kompanije koje se bave delatnošću saobraćaja i informisanja, trgovine, kao i preradjivačka industrija.

Firme koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale 118 miliona evra, kompanije čija je delatnost trgovina na veliko i malo 58 miliona, a one koje posluju u oblasti rudarstva i preradjivačke industrije 49 miliona evra.

Predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije Boris Stević je kazao da je prošle godine smanjen procenat nenaplativih potraživanja po osnovu lizing ugovora usled jačanja privrede i ekonomske stabilnosti privrednika.

On je procenio da lizing industrija ima potencijal da u narednim godinama podrži investicije u privredu Srbije čak i do jedne milijarde evra godišnje.

Dalji rast lizinga i još veće investicije u privredu putem lizinga, kako procenjuju u ALCS, u velikoj meri će zavisiti od koraka Narodne banke Srbije (NBS) koja treba da inicira izmenu Zakona o finansijskom lizingu.

To udruženje je predložilo smanjenje kapitalnog cenzusa za kompanije koje bi želele da se bave lizingom nepokretnosti, koji trenutno iznosi pet miliona evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!