Svet građevinarstva-nekretnina

Registrovano manje od 4.000 stambenih zgrada

U Srbiji je do sada registrovano oko 3.600 stambenih jedinica, a rok za registrovanje i izbor upravnika zgrada ističe 12.decembra.

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković rekla je da nije zadovoljna brzinom registracije stambenih zajednica, ali da je prijava intenzivirana poslednjih nekoliko meseci.

"Od uvođenja registra upisano je 3.600 novih zgrada, a u bazi je i oko 14.000 zgrada registrovanih prema propisu, koji je važio poslednjih 21 godinu. Statistika pokazuje da je poslednja dva meseca regiostrovano više od 1.000 stambenih jedinica mesečno što pokazuje da registracija funkcioniše i da je jednostavnija", rekla je Atanacković na skupu, koji je organizovalo udruženje ''Inicijativa za kvalitetnije stanovanje'' u saradnji sa PKS.

Ona je pojasnila da prinudna uprava neće biti uvedena čim istekne rok za registrovanje stambenih jedinica i izbor upravnika zgrada, jer zakon, kako je navela, najpre propisuje inspekcijski nadzor.

''Ne možete tek tako uvesti prinudnu upravu u zgradu. Prvo će inspekcija izaći na teren po prijavi vlasnika stanova, utvrditi da li je zgrada registrovana i odrediti rok za to, a mislim da će to onda motivisati građane da sami to urade'', objasnila je pomoćnica ministra.

Prema njenim rečima gradovi i opštine će na svojoj teritoriji po azbučnom redosledu dodeljivati prinudnog upravnika, a ako ga nema, obratiće se najbližoj lokalnoj samopuravi. Takođe, dužnost lokalne samouprave je, kako kaže, i da propiše visinu novčane nadoknade za prinudnu upravu.

Atanacković smatra da je u svim reformama ključna promena svesti kod građana, kao i da je još rano govoriti o rezultatima primene novog Zaona o stanovanju. ''Treba da prihvatimo da se zakonom unapređuje kvalitet stanovanja i bezbednost zgrada i da se na taj način poveća sopstvena imovina. Pre samo 10 meseci građani su nas pitali zašto profesionalni upravnici, a sad pitaju zašto ih nema više i kad će početi da rade'', navela je Atanacković.

Ona je podsetila da sajt Stanovanje pruža sve informacije o novim zakonskim pravilima i najavila štampanje publikacije Zakon u slikama koji treba da upozna najmlađe sa novim zakonom o stanovanju.

Na pitanje novinara da li je dovoljan broj licenciranih profesionalnih upravnika, Atanacković je odgovorila da je za sada 400 položilo ispit i dodala da je zakon predvideo da profesionalni upravnici mogu da budu oni koji su se registrovali kao privredno društvo ili preduzetnici.

''Nismo završili obuke za profesionalne upravnike, ovog meseca će biti organizovano polaganje ispita. Ministarstvo intenzivno radi sa Nacionalnom službom za zapošljavanje o prekvalifikaciji i obukama nezaposlenih za profesionalne upravnike'', rekla je pomoćnica ministra.

U Hrvatskoj je sličan zakon uveden pre dvadesetak godina, a značajna sredstva su obezbeđena iz fondova EU. Više od polovine tih sredstava utrošeno je za uređenje fasade, promenu prozora, sređivanje krovova. Na taj način je povećana energetska efikasnost, smanjeni troškovi, a porasla je vrednost nekretnina.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!