Društvo

Referendum u Španiji: Katalonci zauzeli škole, traktorima zakrčili gradove

Od početka meseca u Španiji traje najteža politička kriza u poslednjih 40 godina.

Traktorskim kolonama i zauzimanjem škola, koje su odabrane da budu budu glasačka mesta, Katalonci su nastojali da zaobiđu niz mera kojima španska vlast želi da spreči održavanje referenduma, kojeg smatraju nezakonitim, a jedna od mera je i sudska naredba "Google"-u da izbriše aplikaciju za glasanje.

Ne obazirući se na pretnje sankcijama, premetačinama, ispitivanjima, pobornici se spremaju da održe referendum o samoodređenju, iako je Katalonija duboko podeljena po tom pitanju. Naime, polovina Katalonaca ne želi nezavisnost, ali dve trećine njih želi da se izjasni na referendumu.

Kolone traktora s katalonskim zastavama zakrčile su u petak gradove u znak podrške referendumu, a pristalice referenduma su pozdravljali kolone vozila nazvane "Tractorada", koje su ušle u Barselonu. "Tractoradas" su u petak bile viđene i u drugim gradovima kao što Girona i Taragona.

Katalonski vrhovni sud je naredio "Google"-u da izbriše aplikaciju koju navodno koriste pobornici nezavisnosti Katalonije za širenje informacija o referendumu, kao i svaku drugu aplikaciju koja bi mogla da bude postavljena.

Pristalice referenduma su zauzeli dve škole u centru grada, a roditelji nekih učenika su odlučili da organizuju zabave u pidžamama, filmske-projekcije pod zvezdama i slične aktivnosti, kako bi opravdali boravak u školama, nakon što je pravosuđe u sredu naredilo policiji da zatvori prostorije, koje bi trebale da posluže kao glasačka mesta, ali ta uredba nije zaživela.

 

Izvor: BBC

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!