Energetika

Razmatra se eksploatacija uljnih škriljaca?

Energetska kriza u Evropi utiče na to da neki projekti sada deluju izglednije nego ranije.

Planom JP PEU Resavica za sledeću godinu predviđen je projekat detaljnih geoloških istraživanja u okviru kojeg je planirano izmeštanje reke Moravice kod Aleksinca i moguće vađenje uljnih škriljaca, rekao je za portal Ekapija Branko Đukić, izvršni direktor za tehničke poslove u ovom javnom preduzeću.

Inače, plan vađenja uljnih škriljaca na lokaciji kod Aleksinca datira od pre petanestak godina, a 2012. godine država je čak tražila i konsultanta za taj projekat i najavljivala potragu za strateškim partnerom za taj posao za koji upućeni tvrde da je skupa, a i izuzetno prljava tehnologija.

Tih godina se pisalo da rezerve škriljaca u Aleksincu podmiruju potrebe Srbije za narednih 50 godina u nafti, te da bi čak moglo da ih bude i za izvoz, prenosi B92.

A kada je reč o iskopu uglja sa površine, u Aleksinačkom rudniku je 2019, prvi put posle 30 godina, izvršen probni iskop 3.000 tona uglja, ali se dalje od toga nije otišlo.

I direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić je za potvrdio da se nakon probnog površinskog otkopavanja čekaju dalji projekti.

"Ne možemo bez projekata ništa da nastavimo da radimo. I dalje je površinska eksploatacija uglja u planovima, ali to ne mora da znači da će je biti. Uvek fali novca i fale projekti", navodi Denić koji kaže da oni rade po direktivi iz Resavice, a da za sada nema direktive da se nastavi otkopavanje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!