Predstavljamo

Različitosti su ispoštovane

Agenda, teme, sadržaj, učesnici književne večeri koja je održana u 27.01.2023. u Delfi knjižari SKC u potpunosti opravdava naziv "Poštujmo različitosti".

Tradicionalni događaj u organizaciji Casa Forte je promovisao spajanje kulture i privrede, naglašavajući značaj kontinuiranog učenja i praktičnog znanja. 

Biljana Lazarević, Senior Consultant iz Casa Forte, kao moderator događaja, autori Brigitte Joe, Ivana Ostojić, Vladimir Đukanović su se u otvorenom  razgovoru i interakciji sa publikom dotakli potpuno diverzitetnih tema poput: prihvatanja različitosti, savremene ekonomije, zelene agende, investiranja, štednje, dečjih junaka, imaginacije, naučne fantastike, filozofije, veštačke inteligencije, tehnologije, GPT chata, na srpskom i engleskom jeziku.

Biljana je otvorila književno veče predstavjanjem knjige "Korak ispred - Priručnik za razvoj malih i srednjih preduzeća" koja je najavljena na prošlogodišnjem događaju. Ona je koautor knjige, zajedno sa Veljkom Davidovićem. Priručnik služi kao alat za razvoj male privrede kroz adaptiranje i implementiranje korporativnih alata uslovima rada MSP.

Mladi autor Brigitte Joe, poreklom iz Srbije, trenutno živi radi na relaciji London-Atina-Beograd, govorila je o junakinji svoje knjige "Piki Poun" koja je prodata u preko 100.000 primeraka, na 7 jezika. Ona je istakla da želi da bude uz svoju publiku, da inspiriše decu na čitanje i pisanje. Brižita naglašava da bez čitanja, nema ni pisanja. Vođena primerom njene učiteljice iz Grčke koja ju je ohrabrila pohvalom pisanom zadatku da krene u aktivno pisanje i Brižita želi da podrži buduće pisce i poziva ih da se prijave na godišnje takmičenje svih žanrova za pisce iz celog sveta koje je otvoreno od 01.01.-15.05.2023. Zainteresovani treba da pošalju rukopis i propratno pismo na engleskom jeziku na mail adresu: libertywordswork@gmail.com

 

 

Ivana Ostojić, doktor ekonomskih nauka, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, Centar za ekonomska istraživanja, najavila je monografiju „Uloga razvojnih finansijskih institucija u podršci održivom razvoju" . Zelena ekonomija, zeleno finansiranje, finansijski sistem i institucije, održivi razvoj, ekonomski rast, ekonomske nejednakosti su aktuelne teme današnjice. Ivana kaže da je Centar za ekonomska istraživanja oformio grupe koje se bave proučavanjem principa zelene ekonomije kojima se uvažava i ekološka dimenzija razvoja i postiže kompromis između ekonomskog rasta, rasta populacije i očuvanja kvaliteta životne sredine. U istraživanjima primenjuje ekonometrijsku analizu kao osnovu za donošenje procena, ekonomskih zaključaka i preporuka i bavi se analizom uloge razvojnih finansijskih institucija u podršci održivom razvoju.

Od Vladimira Đukanovića, finansijskog konsultanta i investitora sa bogatom karijerom u JP Morganu, prozvanog u našim medijima Vuk sa Volstrita, publika je očekivala knjigu na temu investiranja. Međutim, Vladimir je sve iznenadio. Najavio je roman sa tematikom naučne fantastike i veštačke inteligencije. U njegovoj knjizi  jedan GPT chat postaje svestan. Vladimir je rekao da je po vokaciji filozof i da je filozofija njegova pasija i intelektualna ljubav. On se poslednjih 10 godina bavi filozofijom veštačke inteligencije, a ukupno 12 ljudi na planeti se bave ovom temom.

Zaključak večeri je da su različitosti ispoštovane.

Publika je uživala uz likere i rakiju Podruma Pevac, vino iz vinarije Aleksić u predivnom prostoru kafeterije „Bukmarker || Delfi knjižara SKC.

Ceo događaj je dostupan na Casa Forte youtube kanalu : https://youtu.be/1Amhm8bvLIc

 

Casa Fortehttp://www.casaforte.rs/

Casa Forte je privatno preduzeće i bavi se konsaltingom i edukacijama, kao i zastupanjem interesa kompanije pred trećim licima u komercijalnim i drugim poslovima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!