Energetika

Raste cena električne energije u EU

U EU zabeležen je rekordan rast cena energije, koji je podigao evropske troškove za električnu energiju do višegodišnjih maksimuma.

Ključni referentni ugovori o električnoj energiji u EU i Francuskoj udvostručeni su tokom ove godine usled uzajamnog uticaja više faktora, od ekonomskog oporavka Azije – koji je doveo do skoka cena uglja i gasa – do političke volje da se podignu evropske dozvole za emisiju ugljen-dioksida, viših cena nafte i niske lokalne proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Referentni ugovor o električnoj energiji EU, nemački Cal 2022 za bazno opterećenje, postavio je novi rekord od 97,25 evra po megavat satu (MWh), dok je njegov francuski ekvivalent iznosio rekordnih 100,4 evra po MWh, prenosi B92.

Iako se obrasci snabdevanja vetrom i isporuke ruskog gasa smatraju tržišnim džokerima, trenutna situacija znači da je verovatan pad snabdevanja električnom energijom, kažu trgovci i analitičari.

Gledajući četvrti kvartal i početak zime, i promptne i terminske cene crpe snagu iz oskudnih osnova snabdevanja, dok prognozirano hladno i suvo vreme ukazuju na održivu potražnju i skromno snabdevanje hidroenergijom.

Takođe, malo je verovatno da će se umanjiti drugi troškovi koji utiču na cene električne energije, poput dozvola za emisiju ugljen-dioksida. Referentni ugovor za CO2 u Evropskoj uniji, koji trenutno iznosi 62,4 evra po toni, i dalje ostaje nedaleko od rekordno visokih vrednosti, podstaknut ambicioznijim klimatskim ciljevima koji povećavaju trošak zagađenja, ali i time što visoka proizvodnja električne energije znači da je kupcima potrebno više dozvola.

Evropske cene uglja za proizvodnju električne energije su na 12-godišnjem maksimumu, i na 13-godišnjem u Aziji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!