Razvoj

Rast kineskog BDP-a najmanji u poslednje dve godine

Bruto domaći proizvod Kine je pao u drugom kvartalu za 2,6 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

A u odnosu na isti period 2021. godine je porastao za samo 0,4 procenta, objavio je Nacionalni biro za statistiku.

To je najgori kvartalni učinak kineske privrede u poslednjih više od dve godine, koji je rezultat višemesečnog zaključavanja zbog kovida.

U prvoj polovini godine BDP Kine je porastao za skromnih 2,5 odsto, zbog čega analitičari procenjuju da je vladin ciljani rast od oko 5,5 procenata rasta za ovu godinu van domašaja.

Međutim, maloprodaja je u junu porasla za 3,1 odsto, oporavljajući se od prethodnog pada i nadmašivši procene analitičara da će stagnirati na godišnjem nivou.

Investicije u osnovna sredstva u Kini su u prvom polugodištu bile iznad očekivanja s povećanjem od 6,1 odsto naspram predviđanih 6,0 procenata. Ukupne investicije u osnovna sredstva porasle su u junu na mesečnom nivou 0,95 posto, prenosi B92.

Dok su investicije u infrastrukturu i proizvodnju zadržale sličan ili bolji tempo rasta od maja do juna, u sektoru nekretnina su se pogoršale. Ulaganja u nekretnine su u prvoj polovini godine pala za 5,4 procenta međugodišnje, nakon pada od 4,0 odsto u prvih pet meseci 2022.

Nezaposlenost u 31 najvećih kineskih gradova spustila se sa pretpandemijskog maksimuma na 5,8 odsto u junu, ali je u kategoriji mladih od 16 do 24 godine porasla na 19,3 odsto.

Velike investicione banke su u više navrata smanjivale svoje procene rasta kineskog BDP-a za ovu godinu zbog politike nulte kovid zaraze koju vodi Peking, pri čemu je njihova prosečna prognoza iznosila 3,4 posto krajem juna.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!