Propisi

Radnici "Pošte" odbili predlog o povećanju plata i nastavljaju štrajk

Radnici javnog preduzeća “Pošte Srbije”, koji štrajkuju, nisu prihvatili predlog predstavnika Vlade Srbije da se povećaju zarade za oko 17 odsto onima na tehnološkim poslovima, koji imaju najmanja primanja, kao ni da drugim radnicima povećanje bude ukupno oko devet odsto.

 To je Tanjugu rekla je predsednica sindikata Nezavisnost u Pošti Srbije Snežana Marković.

Iz Vlade Srbije stiglo je saopštenje u kome apeluje na zaposlene da prepoznaju ozbiljnost situacije i granicu realnog, da prihvate najvišu ponudu koju država može u ovom momentu da ponudi i da se zajedničkim snagama unapredi rad JP „Pošta Srbije“i materijalni položaj zaposlenih.

Na sednici Radne grupe Vlade Srbije za JP „Pošta Srbije“ predstavljen je predlog za unapređenje položaja zaposlenih, koji su prihvatili predstavnici reprezentativnih sindikata, a odbili predstavnici radnika JP „Pošta Srbije“. 

Predlog Radne grupe je podrazumevao sledeće:

•  povećanje ukupne mase zarada od 10 odsto

•  očekivano prosečno povećanje zarade za sve zaposlene na tehnološkim poslovima (što je oko 12.500 zaposlenih) za oko 13,1 odsto, počev od zarade za januar 2020. godine

• očekivano prosečno povećanje zarade za oko 6,1 odsto počev od zarade za januar 2020. godine za ostale zaposlene (oko 2.500 zaposlenih)

•  predlog vladi za zapošljavanje na neodređeno vreme još 100 zaposlenih na tehnološkim poslovima do aprila 2020. godine

•  raspodelu sredstava svim zaposlenima iz dela dobiti JP „Pošta Srbije“ za 2019. godinu tokom marta meseca 2020. godine u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora;

•  prestanak obustave rada do usaglašavanja internih akata JP „Pošta Srbije“ radi realizacije dogovorenog;

•  održavanje sastanaka Radne grupe jednom u dve nedelje, uz obavezno prisustvo resornih ministara za teme koje su na dnevnom redu sastanka, kako bi se održao kontinuitet i intenzivirao dijalog između predstavnika radnika, poslovodstva i Vlade Republike Srbije.

U saopštenju se kaže: “Predložene mere predstavljale su prvi korak, koji bi zajedno sa boljim poslovanjem JP „Pošta Srbije“ trebalo da dovedu do poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u ovom preduzeću. Ukoliko se odmah ne obezbedi redovno poslovanje tokom procesa primene gore navedenih zaključaka, ovo javno preduzeće susrešće se sa gubitkom poslovnog prihoda i dovešće se u pitanje obavljanje poverenih poslova od strane države, a koje predviđa Zakon o poštanskim uslugama“.

„Podsećamo da je od formiranja Radne grupe za JP „Pošta Srbije“ u aprilu 2019. godine do danas, promenjena Odluka o raspodeli dobiti za 2017. godinu tako da je dobit koja je pripala preduzeću najvećim delom iskorišćena za isplatu zaposlenima. Takođe, odobrena je raspodela dobiti za 2018. godinu u skladu sa izmenjenim odredbama Kolektivnog ugovora, ali je JP „Pošta Srbije“ iz sopstvenih sredstava u julu izvršila i jednokratnu isplatu solidarne pomoći u iznosu od 20.000 dinara za zaposlene sa najmanjim platama“, navodi s eu saopštenju i dodaje: „Takođe, nadležna komisija vlade dala je saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme 100 zaposlenih na tehnološkim poslovima. Podsećamo da je Vlada Republike Srbije, na inicijativu JP „Pošta Srbije“, dala saglasnost za uvećanje cena pojedinih poštanskih usluga čime su stvoreni preduslovi za uvećanje mase zarada i povećanje primanja zaposlenih u 2020. godini“.

Na kraju se kaže u saopštenju:“Zbog svega navedenog, apelujemo na zaposlene da prepoznaju ozbiljnost situacije i granicu realnog, da prihvate najvišu ponudu koju država može u ovom momentu da ponudi i da se zajedničkim snagama unapredi rad JP „Pošta Srbije“i materijalni položaj zaposlenih. Takođe, podsećamo zaposlene na doslednu primenu Zakona o radu i odredaba Kolektivnog ugovora za JP „Pošta Srbije“, kao i Odluke o obezbeđivanju procesa rada u uslovima otežanog funkcionisanja“.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!