Društvo

Putinovo rešenje: Uključiti Severnu Koreju u zajedničke projekte. Histerija je kontaproduktivna.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naveo da postoji mogućnost da se postigne rešenje za problem Pjongjanga diplomatskim sredstvima.

On je uveren da u severoistočnoj Aziji neće biti konflikta i smatra da bi Pjongjang trebalo uključiti u zajedničke projekte regionalne saradnje.

"To je moguće i to mora da se učini", rekao je Putin Istočno-ekonomskom forumu (EEF) u Vladivostoku.

Smatra i da Severna Koreja treba da bude uključena u zajedničke projekte kako bi se smanjile tenzije na Korejskom poluostrvu.

"Severna Koreja treba postepeno da se uključuje u regionalnu saradnju, Rusija ima neke konkretne predloge koji su svima poznati, a koji bi uključivali zajedničku železničku mrežu koja bi povezala Transsibirsku i Korejsku železnicu kroz Severnu Koreju", rekao je ruski predsednik.

Dodao je da se može raditi i na razvoju infrastrukture za transport gasa, kao i severnokorejskih luka, te da je trenutna histerija kontraproduktivna, dodavši da Pjongjang neće okončati svoj nuklearni i raketni program zato što smatra da je on njegovo jedino sredstvo za samoodbranu.

Putin je dodao da se kao podsticaj za zamrzavanje programa Severnoj Koreji nudi mogućnost ukidanja sankcija, ali da bezbednosni rizici prema stanovištu Pjongjanga prevazilaze njegovu eventualnu ekonomsku dobit. On dodaje da Rusija ostaje pri stavu da neće nametati sankcije. 

"Mi im govorimo da nećemo nametnuti sankcije što znači da ćete živeti bolje, imati više novca i ukusniju hranu na stolu, bolju odeću, ali sledeći korak, misle oni, jeste poziv na groblje. A oni nikad neće pristati na to", rekao je ruski predsednik.

Navodi da vidi želju administracije američkog predsednika Donalda Trampa da smanji tenzije sa Severnom Korejom i ada je reč o rešenju problema Severne Koreje i očekuje da će u Vašingtonu pobediti zdrav razum.

 

Izvor: RTS

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!