Industrija

PSA Peugeot Citroen ostvario rekordnu neto dobit u 2017. godini

Francuski proizvođač “PSA Peugeot Citroen” je saopštio da je 2017. godinu zaključio s novom rekordnom neto dobiti, čak i uz rashode povezane s novokupljenim brendovima “Opel” i “Vauxhall”.

Neto dobit grupe uvećana je 11,5 odsto u 2017. godini, na rekordnih 1,929 milijardi evra, pokazao je poslovni izveštaj.

Operativna dobit porasla je 23 odsto, na 3,991 milijardu evra. Prihodi su iznosili 65,2 milijarde evra i bili su za 20,7 odsto veći u poređenju s periodom godinom dana ranije.

Iako je akvizicija “Opela” podstakla prihode, taj nemački gubitaš prigušio im je dobit, budući da je zabilježio operativni gubitak od 179 miliona evra. Nemačkog je proizvođača prošle godine “PSA Peugeot Citroen” kupio od “General Motorsa”.

"Grupa PSA ostvarila je rekordne rezultate u 2017. godini, uz rekordnih 3,63 miliona prodatih vozila i rekordne prihode", naglasio je finansijski direktor Jean-Baptiste de Chatillon.

Dodao je da je grupa dobro započela i ovu godinu, uz skok od 22 odsto broja novoregistrovanih vozila brendova PSA grupe - Peugeota, Citroena i DS-a, i to samo u februaru, znatno snažnije od rasta za četiri odsto zabeleženog na celom tržištu.

PSA je najavio da će isplatiti dividendu od 53 evrocenta po akciji za 2017. godinu, za pet evrocenta višu u odnosu na godinu ranije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!