Društvo

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

Muškarac (43) iz Subotice prvi je pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa, potvrdio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

"Desilo se ono što se i očekivalo, imamo prvi pozitivan slučaj koronavirusa u Srbiji. Najbitnije je da se on dobro oseća. Nema tegobe. Radi se o čoveku koji je u više navrata boravio u Budimpešti. Tamo mu živi sestra, koja je imala tegobe slične koronavirusu i imala je i virusnu upalu pluća. Onda je i on osetio tegobe i bio je krajnje odgovoran, samoizolovao se, poslao decu na selo, ostao sam sa suprugom koja mu je samo donosila hranu", objasnio je Lončar na vanrednoj konferenciji za medije.

Odmah se posumnjalo na koronavirus, a rezultati testa stigli su jutros. Oboleli je već u izolaciji", dodao je Lončar i istakao da su naše nadležne službe već stupile u dalji rad, odnosno u toku je analiza svih osoba koje su bile u kontaktu s njim i njegovom porodicom.

"Još jednom ponavljam, nema mesta panici. Nerealno je da postoji neka zemlja gde nema koronavirusa. Pitanje je samo je li on registrovan ili ne, to je globalni problem i tako se i tretira", rekao je Lončar i naglasio da su sve službe u Srbiji u potpunosti spremne za borbu protiv koronavirusa, prenosi B92.

Lončar je ponovio da se zaraženi muškarac u Subotici dobro oseća, bez tegoba, a da nadležni svoj posao rade ozbiljno, i svakog sumnjivog tretiraju kao pozitivnog, radi predostrožnosti.

Dodao je da će javnost na vreme o svemu biti obaveštavana. "Niste imali spin ove vesti, niko je nije ekskluzivno objavio. Svi se ponašamo profesionalno i, kao što smo obećali, bićemo krajnje transparentni", rekao je Lončar.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!