Društvo

Protesti nakon hapšenja Pudžemona

Tri osobe su uhapšene, a 52 povređene u sukobima s policijom u Barseloni i Ljeidi u Kataloniji tokom protesta protiv hapšenja u Nemačkoj bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, saopštili su lokalni zvaničnici.

Katalonska policija navodi da je svih troje uhapšenih deo „besne gomile”, koja je pokušala da dođe do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju u Barseloni, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva.

Policija navodi da je među povređenima u tim sukobima i četvoro policajaca. Pored njih, prema navodima Regionalne službe za vanredne situacije, 46 učesnika protesta povređeno je u sukobima u Barseloni, a još dve u manjem sukobu u gradu Ljeida.

Policija je suzavcem i pendrecima sprečavala hiljade pristalica nezavisnosti da dođu do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva.

Posle hapšenja Pudždemona u Nemačkoj, protivnici i pristalice otcepljenja Katalonije od Španije organizovalo je odvojene skupove u Barseloni. Više hiljada ljudi odazvalo se pozivu pristalica nezavisnosti Katalonije na protest u centru Barselone protiv hapšenja Pudždemona u Nemačkoj.

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvali su svoje pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pudždemonu.

CUP je, takođe, ranije pozvala svoje pristalice na građansku neposlušnost, najavljujući, kako su naveli, „katalonsko proleće”.

Pudžemonova stranka „Zajedno za Kataloniju” je, međutim, preko tvitera, pozvala na smirenost, porukom: „Ne nasedajmo na provokacije”. Na smirenost je pozvala i separatistička Katalonska evropska demokratska partija.

Bivši predsednik španske pokrajine Katalonija Karles Pudždemon pritvoren je juče na teritoriji Nemačke, po međunarodnom nalogu za hapšenje, koji su izdale španske vlasti. Pudždemon je uhapšen pri povratku iz Finske u Belgiju, u koju je pobegao nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost u oktobru prošle godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!