Industrija

Prošle godine u svetu prodato 2,1 miliona električnih vozila, najviše u Kini

Prošle godine širom sveta prodato je ukupno 2,1 miliona električnih vozila i priključnih hibrida, čime se brojka prvi put popela na više od dva miliona.

Udeo takvih vozila među svim novoregistriranim vozilima iznosi 2,4 odsto. Kina je i dalje svetski lider u prodaji električnih vozila, navodi se u studiji nemačkog instituta Cam.

U Kini je prošle godine prodato više od 1,2 miliona električnih vozila, što je 62 odsto više nego godinu dana ranije. Udeo ovih vozila porastao je za 1,8 odsto, na 4,5 odsto prošle godine, prenosi Seebiz.

Prema analitičarima, kupovina električnih automobila u Kini uglavnom je vođena željom da se smanji zavisnost od uvoza nafte i ojačaju kompetencije kineskih proizvođača automobila, dok su ekološka pitanja u pozadini.

Na drugom mestu prošle godine bile su Sjedinjene Države, gde se broj električnih vozila povećao za 86 odsto na 361.000. Među Amerikancima daleko najpopularniji ostaje “Tesla”, posebno njegov model 3.

U Evropi je na prvom mestu Norveška, gde je gotovo svako drugo novoregistrirano vozilo bilo sa električnim ili hibridnim motorom. Ukupno ih je bilo 73.000. U Nemačkoj, evropskoj automobilskoj supersili, udeo električnih i hibridnih vozila porastao je za 0,4 odsto, na 2 odsto prošle godine.

U Kini se očekuje porast broja električnih vozila na 1,6 miliona ove godine i 2,7 miliona na globalnom nivou. Institut očekuje da će snažniji rast biti izazvan prodajom velikog broja električnih i hibridnih modela proizvođača, kao što su Audi, BMW i Mercedes-Benz.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!