Razvoj

Proširen Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom

U poslednje dve godine organizovana su tri susreta srpskih i turskih privrednika, koji su dali dobre rezultate, jer je trgovinska razmena dve zemlje povećana prošle godine za 14 odsto, a u prvih osam meseci ove godine još toliko, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je na plenarnoj sednici Poslovnog foruma Srbija-Turska u Beogradu rekao da i pored napretka ekonomska saradnja dve zemlje može još da se unapredi, jer nema segmenta privrede u kome dve zemlje ne mogu više da sarađuju.

"Više od 230 novoosnovanih preduzeća u Srbiji ove i prošle godine osnovale su kompanije čiji je većinski vlasnik iz Turske", kazao je Čadež i dodao da privredna saradnja može da bude i kroz zajednička ulaganja na treća tržišta.

Srpski privrednici, po rečima Čadeža, zainteresovani su da što bolje iskoriste i novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, koji je danas potpisan."U Srbiji trenutno postoji 4.500 preduzeća koja posluju sa Turskom, ali samo njih 140 izvozi u tu zemlju, 187 izvozi iz Turske, dok su ostala samo uvoznici turske robe", rekao je on i ocenio da te brojke pokazuju mogućnost da se sadanja poboljša u drugom smeru, odnosno, da bude više izvoznika.

Na Poslovnom forumu, učestvovalo je 147 turskih i 186 domaćih kompanija sa više od 500 privrednika.
U okviru tog skupa, organizovanog u vreme posete Srbiji turskog predsednika Redžepa Erdogana, obavljeni su bilateralni razgovori privrednika, a očekuje se da će neki od njih sklopiti poslovnu saradnju.

Srbija i Turska potpisale su više međudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, a potpisano je i pismo o namerama u oblasti energetike. Takođe, dogovoreno je i proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini iz 2009. godine, koji će omogućiti Srbiji bescarinski izvoz suncokreta i goveđeg mesa.

Izvor: Tanjug

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!