Nekretnine

MMF: Potrebno usvajanje novog Programa za suzbijanje sive ekonomije

Preliminarni podaci studije NALED-a o obimu sive ekonomije u Srbiji pokazuju da je neformalno poslovanje u padu, ali je potrebno održati reformski zalet i doneti novi Program za suzbijanje sive ekonomije kako bi taj zalet bio održan nakon važnih koraka kao što su uvođenje eFiskalizacije i eFaktura - poručila je Julija Ustjugova, šefica kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, na panel diskusiji „Makroekonomski trendovi u 2023“, koju je organizovao NALED-ov Savez za fer konkurenciju.

Novi nalog za korisnike usluga APR-a

Pristup elektronskim uslugama Agencije za privredne registre (APR) omogućen je od danas putem naloga sa kojima su se korisnici registrovali na Portalu za elektronsku identifikaciju (eID.gov.rs).

Od 1. januara kreće elektronski upis u Registar ponuđača

Od 1. januara svi privrednici moći će da se upišu u Registar ponuđača u APR-u potpuno elektronski, uz značajne uštede vremena i novca, jer više neće morati sve potvrde da prikupljaju lično sa različitih šaltera. Upis će ponuđačima olakšati učešće na tenderima, naručiocima da lakše provere firme sa kojima bi sklopile ugovor, a institucijama da na osnovu dostupnih podataka bolje analiziraju stanje u sistemu javnih nabavki i dalje ga unapređuju.

NALED predstavio 35 mera za brži ekonomski razvoj

Članovi NALED-a predstavili su danas premijerki Ani Brnabić i ministrima Vlade Srbije predloge 35 mera za unapređenje uslova poslovanja, koje smatraju prioritetnim za ubrzanje ekonomskog rasta, razvoj privrede i privlačenje investicija, veću efikasnost javne uprave, otvaranje radnih mesta i bolji standard građana.

Predstavljene nove olakšice za ovlašćene privredne subjekte (AEO)

U Privrednoj komori Srbije su predstavljene nove olakšice koje je Uprava carina uvela za sve kompanije, nosioce statusa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO), što je još jedna potvrda nastojanja institucija da privredi pruže maksimalnu podršku i olakšaju joj poslovanje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!