Trgovina

Promet u Panamskom kanalu rekordan

Više od pola milijarde tona robe prošlo je u fiskalnoj 2021. godini kroz Panamski kanal, najviše otkada je ključni svetski plovni put počeo da prima brodove, saopšteno je iz uprave.

U 12-mesečnom periodu, zaključno sa septembrom, kroz Panamski kanal prošlo je 516,7 miliona tona robe, rekao je direktor agencije za upravljanje kanalom Rikarte Vaskez.

To je za 8,7 posto više nego u prethodnoj fiskalnoj godini.

"Bila je to izuzetna godina", rekao je Vaskez, istakavši da je kanal prvi put premašio brojku od 500 miliona tona, prenosi RTV.

Vaskez je objasnio da su za rekord zaslužni veći brodovi koji prevoze više kontejnera i nagli rast obima prevoza tečnog prirodnog gasa u Aziju.

Kroz 80 kilometara dug kanal koji povezuje Atlantski i Tihi okean prošlo je u 12 meseci do kraja septembra oko 3,5 posto svetske pomorske trgovine, u kojoj dominiraju žitarice i naftni derivati.

Fiskalna 2022. godina koja je počela u ovom mesecu trebalo bi da donese novi rekord, kako se procenjuje, do kraja septembra sledeće godine kroz kanal bi trebalo da prođe oko 535 miliona tona robe.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!