Agro svet

Promene u potražnji potrošača zahtevaju od proizvođača da se prilagode

Čak i u današnjem svetu brzih promena, agrobiznis ima jednako važnu ulogu u snabdevanju osnovnim životnim proizvodima. Potrošači, čija potrošnja čini 60 odsto globalnog BDP-a, uživaju u širokom izboru proizvoda koje ovaj sektor može da isporuči naprednim tržištima.

Na konferenciji „Consumer Rules Summit“, koja se ove nedelje održava u Beogradu, učesnici su zaključili da je intenzivna saradnja svih aktera duž lanca vrednosti neophodna da bi sektor uspešno odgovorio izazovima budućnosti. Kao glavne izazove koji nas očekuju, govornici vide promene u potražnji potrošača, digitalnu transformaciju, klimatske promene i globalne strateške interese.

Više od 150 predstavnika kompanija koje posluju u oblastima agrobiznisa, maloprodaje, robe široke potrošnje (FMCG) i distribucije iz EU, jugoistočne Evrope, Bliskog Istoka, Afrike i Turske, složili su se da su stabilno poslovno okruženje sa predvidivim politikama, kao i pristup finansiranju, ključni za napredak čitavog ragiona.

Dvodnevni samit organizuje EBRD, vodeći institucionalni investitor u svim zemljama u kojima banka posluje. Do danas, EBRD je uložila gotovo tri milijarde evra u preko 160 projekata iz oblasti poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi, a u poslednjoj deceniji, ulaganja u taj sektor dostigla su oko 100-150 miliona evra svake godine.

 

Da bi region jugoistočne Evrope postao još konkurentniji, neophodno je da se usvoje novi poslovni modeli uslovljeni transformacijom sistema proizvodnje, distribucije i potrošnje, složili su se učesnici panela Aleksandar Kostić, potpredsednik MK Grupe (Srbija);  Andrej Jovanović, predsednik Mojih Brendova (Srbija); Emil Tedeski, predsednik Atlantic Grupe (Hrvatska); Svetozar Janevski, predsednik Tikveša (Severna Makedonija).

 

Natalia Žukova, direktor EBRD sektora agrobiznisa, istakla je: „Ovde smo da promovišemo nova direktna strana ulaganja i da podržimo agrobiznis, uključujući mala preduzeća koja su orijentisana na izvoz, da proizvodnjom visokokvalitetnih proizvoda uđu na nova, napredna tržišta, poput EU. Integraciju, kako u regionu, tako i u ostatku Evrope, vidimo kao moćan instrument za širenje trgovine robom i uslugama, ali i podsticanje razmene novih ideja i inovacija.“

Miljan Ždrale, šef EBRD agrobiznis sektora za region Centralne i Istočne Evrope, dodao je: „Globalno gledano, sektor prolazi kroz velike promene izazvane različitim faktorima: demografskim, nestabilnošću trgovinskih režima, digitalizacijom, klimatskim promenama i povećanom potražnjom potrošača. Mnoga preduzeća širom sveta danas razumeju da su održivost i inovativnost neophodni za njihovo poslovanje i unutar njihovih lanaca snabdevanja. Mi u EBRD-u smo spremni da to podržimo - finansiranjem, tehničkom ekspertizom i reformama politika. “

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 5 milijardi evra u 250 projekata u zemlji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu kako bi se pospešila povezanost u regionu Zapadnog Balkana.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!