Projekti

Projekti Srbije koje će finansirati DFC

Otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, omogućiće realizaciju brojnih projekata. Među predloženim projektima su, pre svega, izgradnja puteva i pruga koji će povezati Beograd i Prištinu.

 Samo projekti koji se tiču infrastrukture vredni su 3,7 milijardi evra, navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

To Ministarstvo je, inače, pripremilo predloge, koji podrazumevaju povezivanje sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

To su projekti za gradnju autoputa Niš - Merdare - Priština u dužini od 100 kilometara, autoput Bujanovac - Končulj - Gnjilane - Štrpce od 78 kilometara, zatim brzu saobraćajnicu Raška - Jarinje - Kosovska Mitrovica od 61 kilometar, kao i obnovu puta Ribariće - Brnjak - Zubin Potok u dužini od 28 kilometara.

Procenjuje se da će za te projekte u putnoj infrastrukturi biti potrebno između 2,18 i 2,73 milijardi evra.

Prva deonica autoputa do Prištine Niš-Merdare duga je 77 km. Ukupna procenjena vrednost izgradnje punog profila autoputa (šest traka) Niš-Merdare je 1,065 milijardi evra, a autoput bi se gradio fazno.

U prvoj fazi će se raditi izgradnja poluprofila autoputa, i cena izgradnje od Niša do Merdara će iznositi oko 648 miliona evra i to prvo deonica od Niša do Pločnika čija je vrednost 255 miliona evra, a zatim druga deonica od Pločnika do Merdara iznosu od 393 mil evra.

Za prvu deonici od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam EIB - a od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana (WBIF). Takođe, zajam od 85 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj tek treba da bude popisan, a ostatak će biti finansiran iz budžeta Srbije.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) i EXIM banke, sa kojima je razgovarao o budućim zajedničkim projektima koji su važni za građane Srbije.

 

„Sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije razgovaramo o milijardama dolara, koje će biti na raspolaganju našoj državi, odnosno našoj privredi i građanima. To je prilika koja se ne propušta“, ocenio je Mali.

„Mi smo rešili da u narednih desetak dana dovedemo do kraja tri programa. Pre svega, reč je o garantnoj šemi, poput naše garantne šeme za mikro, mala i srednja preduzeća, za šta smo u uslovima pandemije virusa korona izdvojili dve milijarde evra. Do sada su naša preduzeća već povukla sredstva u iznosu od 1,3 milijarde evra“, rekao je Mali i objasnio da se očekuje da da garantna šema u dogovoru sa DFC bude još povoljnija.

„Osim pomenute garantne šeme, oni insistiraju da obezbedimo i posebnu liniju za mikro, mala i srednja preduzeća, ali do 500 zaposlenih, za njihov dalji razvoj. Na taj način, smanjuje se rizik ulaganja, a privrednici dobijaju kredibilitet koji im je potreban da razvijaju i otvaraju nova tržišta“, naveo je Mali.

Istakao je da je posebno važno što DFC insistira i na davanju podrške američkim investitorima da dođu u Srbiju.

Predstavnike DFC predvodio je direktor novosnovane regionalne kancelarije u Beogradu Džon Jovanović, dok je na čelu delegacije EXIM banke bio šef bankarskog sektora Stefan Rena.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!