Razvoj

Projekcije Instituta WIIW ukazuju da će najmanji pad BDP-a imati Srbija i Litvanija

Najmanje stope pada BDP-a, samo 2%, u ovoj godini prognoziraju se samo za Srbiju i Litvaniju, navodi Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

Prema prognozama Instituta iz Beča, BDP Hrvatske će u ovoj godini "potonuti" 9,4 posto, što je više nego i u jednoj drugoj tranzicijskoj zemlji. Donekle sličan pad, devet posto, u Beču prognoziraju samo još Crnoj Gori, dok će ponor u koji je korona-kriza gurnula ostale tranzicijske ekonomije ipak biti nešto manji.

Korona-kriza je posebno teško pogodila zemlje koje zavise od turizma. Na primer, u slučaju Slovenije, čiju je ekonomiju korona-kriza takođe bacila na kolena, pad BDP-a u ovoj godini iznosiće, prognoziraju u Bečkom institutu, 6,7 posto, a u Mađarskoj 6,5 posto.

Stvari bi trebalo radikalno da se preokrenu u sledećoj godini. S prognoziranom stopom rasta BDP-a od pet posto, Hrvatska bi trebalo da zauzme sam vrh lestvice tranzicijskih zemalja po brzini oporavka od korona-udara. Istu stopu rasta u Beču prognoziraju i Crnoj Gori. Ostale zemlje regije oporavljaće se nešto sporijom dinamikom, pa bi tako Slovenija i Srbija trebalo da ostvare rast BDP-a od 4,5 posto, a Mađarska od tri posto, prenosi Tanjug.

Najmanju stopu rasta privredne aktivnosti među zemljama srednje i jugoistočne Evrope u 2021. godini trebalo bi, prema tim prognozama, da ima Bugarska, samo 1,7 posto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!