Energetika

Projekat TANAP značajan za Srbiju i čitav region

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Ipsali, sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Fatihom Donmezom. Nakon sastanka, Antić je kazao da je Turska realizovala veliki projekat – izgradnju TANAP-a, gasovoda dugačkog gotovo 1850 km.

On je podsetio da je cilj projekta TANAP da se prirodni gas koji se proizvodi na dva gasna polja Šah Deniz u Azerbejdžanu i u oblasti Kaspijskog mora, dopremi u Tursku i Evropu. Taj projekat zajedno sa gasovodom „Južni Kavkaz“ i Trans-jadranskim gasovodom TAP, sačinjava „Južni gasni koridor“, ukupnog kapaciteta 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

„To je izuzetno važno za čitav region, jer omogućava divesifikaciju snabdevanja gasom. Novi izvori gasa doprineće da čitav naš region bude energetski bezbedniji i stabilniji. To omogućava takođe, da kroz sve te gasovode i LNG terminale regiona, a pogotovo LNG terminal u Aleksandopoliju omogući dodatne izvore snabdevanja gasom“, izjavio je ministar Antić, koji se sastao sa ministrom energetike Fatihom Donmezom. .

 

On je ocenio da to svakako predstavlja dobru šansu i za Srbiju, uzimajući u obzir da se u ovom trenutku razvijaju dva projekta koja su u vrhu evropskih i regionalnih prioriteta. To je interkonekcija Grčka – Bugarska, i interkonekcija Bugarska – Srbija, odnosno gasovod Sofija – Dimitrovgrad – Niš. Te dve interkonekcije nas povezuju sa Južnim gasnim koridorom i one omogućavaju da Srbija, a sutra i BiH, mogu da očekuju gas iz ovog pravca snabdevanja.

„Mi ćemo te dve interkonekcije završiti do 2022.godine, tako da već negde u periodu od 2023 – 2025.godine, kada se očekuje da će se i povećati proizvodnja gasa u Azerbejdžanu, ovaj gas i taj gasovod može da bude vrlo konkurentan i na našem tržištu“, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

Ministar je naglasio da bi Srbija trebalo da postane značajan partner u povećanju ukupne energetske bezbednosti čitavog regiona.

Delegacija Republike Srbije koju su činili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, na poziv predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana i ministra energetike Fatiha Donmeza, predstavljala je Republiku Srbiju, na ceremoniji završetka radova na gasnom projektu TANAP u Ipsali.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!