Energetika

Proglašeni pobednici PowerUp! startap takmičenja: Predstavljena rešenja za probleme u oblasti održive energije

"HeatVentors" iz Mađarske pobednici su ovogodišnjeg PowerUp! takmičenja, koje je namenjeno inovativnim startap kompanijama.

Rita Farkas (Rita Farkas) i Zoltan Andraši (Zoltán Andrássy) predstavili su inovativno rešenje za skladištenje toplotne energije koristeći materijale koji menjaju agregatno stanje, koje može uštedeti 90 odsto prostora i 20 do 40 odsto energije, uz period povraćaja investicije od šest meseci do dve godine.

Tehnologija ima raznovrsne primene za skladištenje toplotne energije: od zamrzavanja do hlađenja i grejanja, obnovljivih izvora, industrijskih tehnologija i solarnih termoelektrana. „HeatVentors” nagrađen je sa 20.000 evra i šansom da pristupi prestižnom InnoEnergy Highway® akceleratoru.

„Pobednički tim je odgovorio na jedan od najvećih problema u energetskom sektoru: potrebu za efikasnim rešenjima za skladištenje energije. U ovoj oblasti, ta tema je ‘sveti gral’ i najveći izazov”, rekao je Lukas Svirc (Łukasz Świercz), predsednik žirija i direktor poslovnog razvoja kompanije Inno Energy za Centralnu Evropu.

Drugo mesto i nagrada od 10.000 evra pripali su „FLASC”-u, projektu sa Malte, koji predstavlja uređaj za skladištenje energije koji se postavlja na plutajuće konstrukcije. „VIA ALTA” iz Češke, tehnologija proizvodnje biogoriva od biorazgradivog otpada, osvojila je treće mesto i nagradu od 5.000 evra.

Na finalu održanom u Budimpešti, 12 najboljih startapova predstavilo je svoje ideje i projekte pred stručnim žirijem, investitorima i predstavnicima medija. U pitanju su pobednici prethodno održanih regionalnih takmičenja u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. U konkurenciji je bilo 158 timova iz 24 zemlje Centralne Evrope, uključujući i Srbiju. Ulog je bio veliki, s obzirom da je Highway® akcelerator jedan od najboljih programa u oblasti čiste tehnologije u Evropi.

„Vrlo aktivno pomažemo – odobravamo biznis model, i proveravamo da li je kompaniji potreban prodavac. Trudimo se da se ne mešamo previše, već da pokažemo rešenja i otvorimo vrata, i tako obezbedimo pristup našim poslovnim i akademskim partnerima širom Evrope. To je glavni cilj Power Up!-a”, rekao je Jakub Miler, izvršni direktor Inno Energy-a za Centralnu Evropu, koji je organizovao takmičenje.

Učešće u Highway® akceleratoru garantovano je „Mebiusu”, osvajaču vajld karte, posebne nagrade koju dodeljuje MOL Group kao globalni partner.

„Naša ambiciozna, transformaciona strategija do 2030. godine zasnovana je na premisi da unapređenje tehnologije, zajedno sa ekološkom svešću i novim navikama potrošača, suštinski menjaju čitavu industriju nafte i gasa. U MOL-u, vidimo prihvatanje otvorene i inovativne kulture kao pravi odgovor za ove izazove, i prisustvo u startap ekosistemu je važan korak za nas. Zadovoljstvo nam je što smo glavni sponzor „PowerUp” takmičenja, i što vidimo koliko se inspirativnih ideja ostvaruje u našem regionu. Čestitam svim učesnicima i želim svu sreću pobednicima”, poručio je Žolt Vinkler (Zsolt Winkler), direktor Open Inovation Hub u okviru MOL Grupe.

U stručnom žiriju su bili i: Đorđi Baca (György Bacsa), direktor razvoja SVP, MOL  Group, Viktor Miškovski (Viktor Miškovský), direktor investicija kompanije Inven Capital, Matijas Toreljas (Matias Torrellas), portfolio menadžer kompanije Inno Energy, Lukas Svirc (Łukasz Świercz), direktor poslovnog razvoja kompanije Inno Energy za Centralnu Evropu, koji je ujedno bio i predsednik žirija, i Agnješka Vasilevska-Semail (Agnieszka Wasilewska-Semaill), izvršna direktorka Rafako S.A., koja je o takmičenju rekla:

„Smatram da je nivo takmičenja bio izuzetno visok. Ideje su bile raznovrsne, ali što je najvažnije, svaka ima potencijal da doprinese poboljšanju čistoće naše životne sredine, što je jedan od najvažnijih ciljeva takmičenjа. U Rafaku trenutno tražimo rešenja za distribuiranu energiju i kružnu ekonomiju. Detaljnije ćemo upoznati kompanije koje su učestvovale, i sigurna sam da ćemo sa nekima od njih uspostaviti bližu saradnju”.

Publika je imala priliku da čuje i Jonasa Kjelberga (Jonas Kjellberg), suosnivača kompanije „Skype” i investitora.

Ono što izdvaja PowerUp! od drugih startap takmičenja su radionice. Pre velikog finala, takmičari su dva dana radili na verifikaciji poslovnog modela i unapređivali svoje veštine prezentovanja. Treneri i mentori su im bili poslovni eksperti iz Centralne Evrope, poput Gleba Maltseva (Gleb Maltsev) iz Estonije, Rafala Ščepanika (Rafał Szczepanik) iz Poljske i Kostasa Trulasa (Costas Troulos) iz Grčke.

„Radionice su služile za proveru i revidiranje biznisa, i predstavljale su izuzetno važno iskustvo. Ponosni smo zbog ove pobede i sada, više nego ikada, verujemo da smo uradili veliku stvar”, poručio je Zoltan Andraši iz kompanije„HeatVentors”.

O kompaniji InnoEnergy

InnoEnergy je pokretač inovacija u području održive energije širom Evrope, nastao 2010. godine i podržan od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).

InnoEnergy podržava i investira u inovacije na svakom koraku – od učionice do potrošača. Uz pomoć mreže partnera gradi kontakte širom Evrope, približavajući investitore i industriju, studente i poslodavce, istraživače i preduzetnike, poslovni svet i tržište. InnoEnergy radi na tri ključna područja inovacija od kojih je prvo obrazovanje - kako bi pomogli stvaranje informisane i ambiciozne radne snage koja razume zahteve održivosti i potrebe industrije. Takođe, InnoEnergy radi i na inovativnim projektima - koji približavaju ideje, istraživače i industriju, kako bi kreirali tržišno privlačne tehnologije koje pružaju konkretne rezultate korisnicima. U fokusu su i usluge stvaranja poslova - kako bi podržali preduzetnike i startapove koji unapređuju evropski energetski ekosistem svojim inovativnim ponudama.

Približavanje ovih disciplina maksimizuje uticaj svake od njih, ubrzava razvoj tržišnih rešenja i stvara plodnu okolinu u kojoj možemo prodati inovativne rezultate našeg rada.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!