Energetika

Profiti vodećih naftnih kompanija porasli na više od 46 milijardi dolara

Ukupni profiti vodećih 10 naftnih kompanija listiranih na svetskim berzama porasli su u prvom tromesečju 2021. godine na više od 46 milijardi dolara.

Ovaj rezultat dolazi nakon perioda neuobičajene volatilnosti i problema na tržištu "crnog zlata" 2020. godine, kada su dva glavna tipa nafte, Brent i WTI, kao međunarodne cenovne reference na ovom tržištu, beležili istorijski najniže vrednosti.

Kako su globalne ekonomije počele da se oporavljaju od negativnih efekata pandemije, i potražnja za naftom je ušla u fazu oporavka. Tome je doprinela i disciplina u sprovođenju politike smanjenja isporuka iz zemalja grupe OPEC+, pa su se cene nafte vlatile na nivo pre pandemije što se pozitivno odrazilo na bilans stanja naftnih kompanija.

Zahvaljujući efikasnom upravljanju ponudom i jačanju globalne tražnje, prihodi 10 najvećih naftnih kompanija su porasli za 8,5 milijardi dolara na 46,5 milijardi tokom prvog kvartala 2021. godine, prema podacima iz njihovih finansijskih izveštaja, prenosi B92.

Britanski BP je ostvario najveći međugodišnji profit - od gubitka od 4,4 milijarde dolara u prvom kvartalu 2020. došao je do dobitka od 4,7 milijardi dolara prvom tromesečju ove godine.

Ruska naftna kompanija Lukoil je takođe prijavila medugodišnju dobit od 2,1 milijardu dolara u prvom kvartalu za razliku od gubitka od 6,3 milijarde dolara istom tromesečju 2020.

Druge kompanije koje su ostvarile profit tokom perioda januar-mart ove godine su: Saudi Aramko sa 21,7 milijardi dolara, Ekson mobajl sa 2,7 milijardi, Šel sa 5,7 milijardi dolara, Ševron sa 1,4 milijarde, Rosnjeft sa dve milijarde, ENI sa jednom milijardom dolara, Ekvinor sa 1,8 milijardi i Total sa 3,3 milijarde dolara.

Ukupan prihod naftnih giganata u prvom kvartalu ove godine povećan je za 24 milijarde dolara, ili 6,6 posto u odnosu na prošlu godinu, na približno 387 milijardi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!