Berza

Profit “Tesle” podstakao skok akcija

Kompanija "Tesla" iznenadila je investitore svojim tromesečnim profitom, koji je doprineo skoku deonica tog američkog proizvođača automobila.

Izvršni direktor kompanije Ilon Mask je, takođe, obećao da će 2020. godine biti predstavljen jeftiniji SUV i više autonomnih tehnologija, kako bi kompanija "Tesla" zadržala prednost nad većim rivalima koji žure da uđu na tržište premijum električnih vozila.

Nakon što je objavljeno da su rekordne isporuke i smanjenje troškova obezbedili profitabilan treći kvartal, akcije kompanije porasle su za gotovo 21 odsto na 307,12 dolara, premašivši prvi put od 1. marta nivo od 300 dolara, prenosi B92.

"Tesla" je objavio da je u trećem kvartalu povećao gotovinski saldo na 5,3 milijarde dolara i prijavio profit od 1,86 dolara po akciji, što je značajno bolje u odnosu na očekivanja analitičara koji su predviđali gubitak od 42 centa po akciji.

Prihodi su, međutim, pali za skoro osam odsto na 6,30 milijardi dolara u kvartalu zaključno sa 30. septembrom.

Analitičari su očekivali prihode od 6,33 milijarde dolara, prema podacima IBES-a.

U periodu jun-septembar, kompanija je isporučila oko 97.000 vozila klijentima, što je novi rekord za "Teslu".

Saopšteno je i da se proizvodnja u Šangaju, kao i proizvodnja "modela y" odvija brže od plana i da bi "model y" trebalo da bude lansiran do leta 2020. godine.

Troškovi kompanije su, kako je objavljeno, smanjeni za 16 odsto na godišnjem nivou, a Mask je izjavio da su operativni troškovi trenutno na najnižem nivou od početka proizvodnje "modela 3".

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!