Berza

Profesor sa Harvarda tvrdi da će bitcoin za deset godina koštati 100 dolara

Verovatnoća da će cena bitkoina u idućih deset godina pasti na 100 dolara, počev od sada, veća je nego prognoze da će digitalna valuta dostići nivo od 100.000 dolara, izjavio je profesor na Harvard univerzitetu i ekonomista Kenet Rogof.

“Mislim da će bitkoin vredeti za deset godina samo delić onoga koliko vredi sada... rekao bih da je 100 dolara mnogo verovatnija cena nego 100.000 dolara kroz 10 godina, rekao je Rogof za CNBC televiziju.

“U suštini, ako toj valuti oduzmete mogućnost korišćenja za pranje novca i utaju poreza, njena stvarna upotreba kao platežnog sredstva je veoma mala, dodao je ovaj bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Tanjug.

Mada se bitkoin povezuje s nelegalnim transakcijama, procene o udelu korišćenja digitalne valute u nelegalnim aktivnostima variraju. Šon Anstej, suosnivač i predsednik Blokčejn Intelldžens Grupe, ocenio je da je nivo nezakonitih transakcija s bitkoinom pao na 20 procenata u 2016. godini i da je u 2017. godini bio još "manji od toga".

Rogof je naveo da će državna regulativa biti okidač za pad cene bitkoina, ali je dodao da će razvoj globalnog regulatornog okvira zahtevati vreme. “Globalna regulativa je stvarno potrebna, jer čak i ako SAD i Kina uvedu stroge propise protiv bitkoina, a Japan ne, ljudi će onda i dalje moći da peru novac preko Japana”, objasnio je on.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!