Finansijske usluge

Prodaje se slovenačka NLB banka

“Nova Ljubljanska banka” (NLB) i Slovenački državni holding (SDH), koji upravlja vlasničkim portfeljom države, objavili su nameru o prodaji većinskog paketa deonica najveće slovenačke banke do kraja ove godine, putem inicijalne javne ponude akcija (IPO).

Namera za prvu javnu ponudu deonica NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi odnosi se na najmanje 50 odsto plus jedna deonica banke, a najviše na 75 odsto minus jedna deonica.

U toj banci očekuju da bi prospekt za sprovođenje IPO mogao biti objavljen 26. oktobra na portalu Ljubljanske berze, što bi označilo i zvanični početak prodajnog postupka.

Malim akcionarima će biti ponuđeno da otkupe 10 odsto akcija NLB-a, dok se za ostatak očekuje učešće institucionalnih ulagača, javlja slovenačka agencija STA, a prenosi Tanjug.

Ukoliko sve bude išlo po planu slovenačke vlade, potencijalni kupci bi narudžbine za kupovinu deonica mogli da predaju u prvoj nedelji novembra, nakon čega bi se definisala prodajna cena, a deonice podelile kupcima, prenosi Hina.

Nakon toga, predviđa se, akcije NLB-a počele bi da se kotiraju na berzama u Ljubljani i Londonu.

Prodaja većinskog državnog udela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju.

Evropska komisija je 2013. godine dozvolila da država svojim sredstvima dokapitalizuje NLB, a da se to ne računa kao kršenje evropskih pravila o konkurenciji i ne tretira kao nedopuštena državna subvencija, ali samo pod uslovom da se većinski državni paket banke proda, kako bi ona mogla da se restrukturira i postane dugoročno održiva.

Prethodna vlada Mire Cerara obećala je EK delimičnu privatizaciju NLB-a, s tim da se do kraja ove godine proda najmanje 50 odsto deonica, a da država na kraju procesa ostane vlasnik 25 odsto akcija.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!