Industrija

Prodaja dizel automobila u EU do 2030. godine smanjiće se na 5 odsto

Prema podacima konsultantske kompanije AlixPartners, broj prodatih vozila sa dizelskim pogonom smanjiće se na samo 5 odsto ukupnog tržišta automobila u Evropskoj uniji do 2030. godine.

Brige oko emisijskih standarda već su pogodile prodaju dizelskih automobila, ali konsultantska kompanija AlixPartners poručuje da će se pad ubrzati. Naime, tvrde da je udeo 'dizelaša' na evropskom tržištu već pao sa 52 na 45 odsto između 2015. i 2017. godine.

Međutim, nekorištenje dizela još će više otežati Evropskoj uniji da zadovolji emisijske standarde u vezi ugljen dioksida (CO2). Naime, dizel je promovisan kao ekološki prihvatljivi od benzina u sklopu napora EU da smanji emisije štetnih gasova, naročito CO2.

AlixPartners je poručio da se proizvođači automobila „suočavaju s tehnološkim izborom“ - električna i hibridna vozila postaju „jedini odgovor“ na izazov smanjenja emisija gasova.

Poverenje javnosti u dizel poljuljano je još 2015. godine kada je “Volkswagen” opremio svoje dizelske automobile uređajima dizajniranim da varaju na testovima emisija gasova.

Od tada prodaja 'dizelaša' pada. Na primer, u Ujedinjenom Kraljevstvu je u maju prodaja dizel automobila pala za 23,6 odsto u poređenju sa istim mesecom 2017. godine, pokazuju podaci Društva proizvođača i trgovaca motora (SMMT).

Pad na britanskom tržištu 'dizelaša' tako je zabeležen četrnaest meseci zaredom. Tokom 2017. godine, potražnja za novim dizelskim automobilima smanjila se za 17 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!