Industrija

Procenjuje se da je vrednost rudnog bogatstva Srbije oko 550 milijardi evra

Govoreći o rudnom bogatstvu Srbije ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da njegova eksploatacija mora biti u skladu sa zaštitom životne sredine.

Ona je ukazala da je rudno bogatstvo Srbije procenjeno na više od 550 milijardi evra, a naša zemlja je bogata i kritičnim sirovinama, poput litijuma, bakra i zlata, bez kojih nema razvoja savremenog sveta.

„Ali je poruka za svakog, bilo da su investitiori, partneri iz drugih država ili civilni sektor, da svaki korak u eksploataciji mora biti u skladu sa zaštitom životne sredine, naglasila je Mihajlovićeva, na nedavno održanoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji, pod nazivom „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo”.

Konferencija je imala za cilj razmenu informacija i ideja iz oblasti rudarstva, geologije i geofizike, a fokusirala se na značajan doprinos rudarskog sektora na ekonomski razvoj zemalja.

- Da bismo imali zeleniju budućnost i smanjili emisiju štetnih gasova i unapredili električna vozila, moramo da prepoznamo da će svetu trebati više rudarstva, naročito kad su u pitanju kritične sirovine, rekao je ambasador Kanade DŽajls Norman, prenosi Dnevnik .

„Svetska banka je procenila da će tri do pet puta porasti cena tih sirovina koje su osnova za nove energije i čiste tehnologije u industriji, poljoprivredi, infrastrukturi i medicini. Kritične miniralne sirovine su bitne za našu budućnost i predstavljaju prelaz ka niskougljeničnoj energiji”, rekao je Norman.

Ambasador Kanade je naglasio da je njegova zemlja posvećena cilju da postane svetski lider u ovoj oblasti, u strateškom partnerstvu sa SAD i EU.

„Nadam se da će zemlje poput Srbije da se pridruže na principima ekološke održivosti i transparentnosti. To će obezbediti da imamo više visokoplaćenih poslova i dobijemo ulogu u uspostavljanju lanaca snabdevanja mineralnim sirovinama u budućnsti“, rekao je ambasador Norman.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!