Obrazovanje i posao

Procenjuje se da će 100 miliona radnika u razvijenim zemljama morati da promeni zanimanje

Promene koje je pandemija koronavirusa donela na globalnom tržištu rada značiće i da će stotinak miliona ljudi u zapadnim državama morati da se prekvalifikuje, pošto neće biti potrebe za njihovim sadašnjim zanimanjima.

Procene konzultantske tvrtke MekKinsi govore da će u razvijenim ekonomijama oko 100 miliona radnika morati da promeni zanimanje u narednih 10 godina. To je 25 odsto više radnika od procena objavljenih pre izbijanja pandemije bolesti kovid 19.

Izazov predstavlja i veća automatizacija te korišćenje interneta u radu što znači da će radnici morati da unaprede svoje postojeće informatičke veštine brzinom koja u prošlosti još nije zabeležena, prenosi B92.

U tom kontekstu u većoj su prednosti zaposleni, jer imaju pristup internim edukacijama unutar kompanija u kojim rade. Češka konfederacija poslodavaca i poslovnih udruženja očekuje da će broj polaznika kurseva prekvalifikacije samo ove godine skočiti za 10 puta.

Iz tog će razloga mladi i žene značajno više osećati negativni uticaj promena na tržištu rada koje je donela pandemija. To znači da će im ponovni ulazak na tržište rada biti otežan zbog potencijalnog nedostatka novih veština.

Naime, države koje će biti u mogućnosti da bolje upravljaju ovom promenom mogle bi zadobiti konkurentnu prednost nad ostalima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!