Agro svet

Priština prekršila CEFTA sporazum - uvela carine na voće, povrće, kukuruz

Zbog vancarinskih barijera ministri Srbije, Makedonije i BiH tražiće hitnu sednicu Komiteta CEFTA.

Ministarstvo trgovine i industrije privremenih institucija u Prištini počelo je od 18. jula da primenjuje zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća, povrća i kukuruza, prenosi Beta. Ova odluka, kako se navodi, važiće za sve „trgovinske partnere”.

Zbog ovakvog poteza Prištine, da praktično blokira pošiljke poljoprivrednih proizvoda, ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima Bosne i Hercegovine i Makedonije. On je rekao da će pored sastanka sa kolegama iz ovih država, na kome će biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mere, zatražiti i hitnu sednicu Komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), jer je direktno prekršen taj sporazum.

Pošto se carina primenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavac, paradajz, paprika, kupus, spanać, luk, šargarepa, mahunarke, krompir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, veoma je izvesno da će najveću štetu od ove odluke pretrpeti članice CEFTA, upozorio je Ljajić.

“Privremene kosovske institucije moraju jasno da kažu da li i dalje žele da budu deo CEFTA sporazuma ili ne žele. Nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nisu uvele bar po jednu vancarinsku barijeru, a ova najnovija se odnosi na sve. Očigledno je da principi slobodnog kretanja roba i usluga za kosovske vlasti važe samo onda kada to njima odgovara.Takav odnos je u suprotnosti ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom delu Evrope već i sa temeljnim vrednostima savremene ekonomije u svetu”, naglasio je Ljajić.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!