Softver

Prisilno gašenje aplikacija na mobilnim telefonima ne donosi nikakvu korist

Vlasnici pametnih telefona, bilo da se radi o Android ili iOS operativnom sustavu, navikli su da prekidaju rad aplikacija koje im u tom trenutku ne trebaju, ne znajući da je to veoma štetno.

Iako su kompanije "Google" i "Apple" otežali pokušaje korisnika da prinudno prekidaju rad aplikacija, ljudi i dalje imaju naviku da to čine.

Logično je prekinuti rad aplikacije iz dela uređaja gde se nalazi pregled svih aplikacija, ali to zapravo šteti telefonu. Naime, kad se to učini, aplikacija prekida svoj rad, zatvara se i pri novom paljenju radi sve ispočetka, čime zbunjuje pametni telefon.

Jer, uređaj u startu čini sve kako bi štedeo memoriju, prostor i bateriju pa aplikacije koje nisu u datom trenutku korišćene, stoje po strani i na njima se štedi. Prekidanjem tog procesa se postiže suprotno, troši se više baterije, a slabe opšte performanse uređaja.

Kako bi sprečio tako nešto, "Apple" je s iPhone X otežao prisilno zaustavljanje aplikacija tako što treba povlačiti prstom po ekranu prema gore, zatim držati prst mirno nekoliko sekundi dok se ne omogući upravljanje aplikacijama.

Pametni telefoni sami znaju kako da optimizuju rad do te mere da izvlače maksimum iz svakog procesa, bio taj proces aktivan ili u stanju mirovanja.

Sa druge strane, i developeri moraju da urade svoj deo posla, jer neke aplikacije nastavljaju da rade u pozadini i izvlače previše energije i memorije iz uređaja. Primera radi, u pitanju su aplikacije: Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp.

To su aplikacije koje doslovno isisavaju život iz pametnih telefona, a proizvođači još nisu pronašli način kako da ih optimizuju do te mere da postanu korisnije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!