Društvo

Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje

Na ovogodišnjem nacionalnom Festivalu integrisanih komunikacija „Kaktus”, kampanja za Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje odnela je nagradu za najbolje integrisanu kampanju u oblasti medijske i digitalne pismenosti.

Kampanja, kao i Priručnik za roditelje kreirani su zajedno sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i to u okviru programa “Nova pismenost” koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Istraživanje programa “Nova pismenost” pokazuje da se 79 odsto mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok influenseri utiču na čak 50 odsto dece od 12 do 14 godina. I pored ovih podataka, mnogim roditeljima je i dalje nepoznanica kako da sa svojim detetom razgovaraju o vremenu i sadržajima koje deca konzumiraju u onlajn svetu, pa je Priručnik za roditelje kreiran kako bi im pomogao da se lakše snađu tamo gde njihova deca provide dosta vremena, a sadrži i konkretne savete koji im pomažu da usmere decu da kvalitetno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, odgovorno i bezbedno.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da su teme medijske i digitalne pismenosti jedna od prioriteta resornog ministarstva, istakavši da u Srbiji više od 82 odsto domaćinstava ima internet priključak, što praktično znači da su nove generacije od malih nogu onlajn.

Jovanović je istakao da samim tim i roditelji moraju da budu u koraku sa vremenom, a Priručnik je sjajan način da se informišu kako najbolje svoje dete mogu da  zaštite na internetu.

Ministar je uputio poziv svim roditeljima da pogledaju ovaj priručnik, kao i da ukoliko im treba savet posete sajt “Pametno i bezbedno” ili pozovu broj 19833.

Direktor programa „Nova pismenost“ Darko Soković ocenio je da je Priručnik za roditelje pomoć svim roditeljima.

Soković je najavio da će u narednom periodu, u saradnji sa resornim ministarstvom, biti organizovana i serija onlajn i obuka uživo, gde će roditelji moći da se upoznaju sa svim detaljima i postave pitanja stručnjacima, što će im pomoći da se u ovom kompleksnom svetu snađu.

Priručnik je besplatan i dostupan na sajtu novapismenost.rs.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!