Energetika

Priprema se prodaja dela naftnog giganta “Saudi Aramco”

Veliki kineski investitori pregovaraju sa vlastima u Rijadu o kupovini udela u Saudi Aramku, koji se priprema za prodaju još oko 1,0 posto vlasništva u saudijskom državnom naftnom gigantu stranim investitorima. Inače, saudijska vlada poseduje više od 98 procenata akcija.

Prema trenuntnoj tržišnoj kapitalizaciji kompanije “Saudi Aramco”, cena za jednoprocentni vlasnički udeo iznosila bi oko 19 milijardi dolara.

Vest o prodaji potvrdio je i saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman, koji je izjavio da se vode pregovori o prodaji udela u državnoj naftnoj kompaniji jednoj "vodećoj globalnoj energetskoj firmi".

Inicijalna javna ponuda kompanije “Saudi Aramco” bila je najveći svetski IPO kada je kompanija debitovala na berzi u decembru 2019. godine. Na domaćoj berzi Tadavul listirano je oko 1,5 posto akcija ove kompanije, prenosi portal Klix.

“Aramco” je na IPO-u prikupilo 25,6 milijardi dolara, a kompanija je kasnije iskoristila "grinšu opciju" (prodaja veće količine akcija od prvob itno utvrđenog obima) i prodala još 450 miliona akcija, čime je ukupan iznos dostigao 29,4 milijarde dolara.

Saudijska vlada poseduje više od 98 procenata akcija kompanije “Saudi Aramco”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!