Industrija

Prepolovljena prodaja “Jaguara” na kineskom tržištu

Kompanija “Jaguar Land Rover” je u trećem kvartalu ostvarila gubitak od 90 miliona funti, najviše zbog slabe prodaje u Kini, kao i na evropskom tržištu.

Kompanija je tako najavila da će godišnja ulaganja smanjiti sa planiranih 4,5 milijardi na 4 milijarde funti, dok će za milijardu funti smanjiti svoje troškove. Stopirali su i dalja zapošljavanja, kao i sva putovanja koja nisu neophodna. Ipak, iz “Jaguara” poručuju da nisu još doneli nove odluke o zaposlenima i radnim mestima.

Još u aprilu “Jaguar Land Rover” je objavio da će 1.000 radnika u njihovoj fabrici u Solihullu ostati bez posla, nakon što je prodaja njihovih Range Rover i Discovery modela snažno pala zahvaljujući nesigurnostima povezanim za Brexit i vladine odluke o ''dizelašima''. Dodatno, u septembru su najavili da će oko 2.000 zaposlenih preći na trodnevno radno vreme, prenosi Seebiz.

“Bojim se da ćemo u novoj godini biti svedoci još jednog talasa smanjenja radnih mesta”, upozorio je David Bailey, profesor u Aston poslovnoj školi u Birmingemu.

“Jaguaru” posebno loše ide na kineskom tržištu gde se suočava sa skoro 44 postotnim padom prodaje. Na svetskom tržištu pali su na godišnjem nivou za 13,2 odsto, a pomenuti gubitak od 90 miliona funti deluje još dramatičnije ako se poredi sa zaradom od 380 miliona funti u istom tromesečju lani.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!