Projekti

Predstavljen projekat „Pravac Korzika“

U Ambasadi Francuske u Beogradu održan je prijem povodom pokretanja novog programa Francuskog instituta posvećenog francuskim regijama koji počinje – Korzikom.

Program « Pravac…. » (Destination ….) je posvećen upoznavanju francuskih regija kroz različite aktivnosti i događaje kojima će biti predstavljeni njihova kultura, gastronomija, kulturno istorijsko nasleđe, savremeno stvaralaštvo, turističke atrakcije.  

U okviru programa « Pravac Korzika » od 9. do 12. maja 2022. u Novom Sadu i Beogradu je boravila delegacija iz korzikanskog grada Bastije,  kandidata za evropsku prestonicu kulture 2028, na čelu sa gradonačelnikom, g. Pjerom Savelijem (Pierre Savelli), a čine je Gonkurovac, pisac i prevodioc Žerom Ferari (Jérôme Ferrari), kao i delegacija Fondacije Univerziteta Korzika.

Na prijemu u ambasadi bili su svi učesnici u programu, kao i predstavnici iz oblasti kulture, turizma i medija. Ambasador Pjer Košar (Pierre Cochard) i gradonačelnik Bastije, Pjer Saveli (Pierre Savelli) su se kratko obratili prisutnima.

Ambasador Pjer Košar je istakao: „Srbi kao i Korzikanci neguju posebnost svoje kulture, čiji koreni počivaju na poljoprivrednoj i stočarskoj tradiciji. I jedni i drugi vole pesmu i korzikansko višeglasje ima poseban odjek ovde, jer je Srbija postojbina balkanske pesme i muzike. Korzikansko višeglasje „cantu in paghjella“ je kao i srpsko pevanje uz gusle upisano u nematerijalnu baštinu UNESCO-a“,

Predstavljenje Korzike nastavlja se u14. maja na Kalemegdanu.  

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!