Predstavljamo

Predstavljanje nove knjige Veselina Markovića u izdanju Arhipelaga

Arhipelag i Novosadski književni festival „Razgovori o ljubavi“ predstavljaju novu knjigu priča Veselina Markovića Prošlost nikad ne prođe u četvrtak 2. novembra u 20 časova na brodu Zeppelin. U programu učestvuju Veselin Marković i Gojko Božović, dok je moderator Đorđe Randelj.

Nova knjiga priča Veselina Markovića Prošlost nikad ne prođe predstavlja neobičan i provokativan ciklus priča u kojima se istražuje kako događaji iz privatne ili porodične prošlosti utiču na naše današnje postupke, odluke i namere.

Da li se prošlost završava ili je ona sastavni deo naših svakodnevnih iskustava? To postaje odlučno i podsticajno pitanje knjige priča Prošlost nikad ne prođe.

Marković u novim pričama istrajno istražuje na koje se sve načine prošlost obnavlja u savremenom trenutku, kako ono što je minulo učestvuje u novom iskustvu svakodnevice. Ta pitanja pisac ispituje na primeru šest junaka u šest sasvim različitih situacija. Ali ono što ove junake i ove situacije dovodi u nedvosmislen kontekst jeste upravo ta duga ruka prošlosti od koje nije moguće pobeći, niti napraviti odlučnu distancu.

Oblikovana na ovakav način, nova knjiga priča Veselina Markovića ima, zahvaljujući jedinstvenoj temi i zaokruženoj i usredsređenoj pripovedačkoj perspektivi, romaneskni okvir koji ovoj knjizi daje celovitost, a pričama u njoj dodatnu produbljenost i međusobni dijalog.

Junaci Markovićevih priča neprestano preispituju događaje iz vlastite prošlosti koji su ih preobrazili, obeležili ili odredili i zbog kojih se pokazuje da prošlost nikada ne prolazi već svom snagom učestvuje u oblikovanju novih izazova.

Marković iznova pokazuje kako je veliki masjtor stila i jezika, kao i psihološke motivacije radnje i psihološke iznijansiranosti u unutrašnjoj drami njegovih junaka.

Veselin Marković (Beograd, 1963), romansijer, pripovedač i esejist.

Diplomirao je Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Objavio je knjige "Šta propuste oni koji umru u snu", "Marsel Prust i drugi realisti", "Preimućstva kruga", "Izranjanje", "Mi različiti" i "Uporedni svetovi".

Markovićeva proza objavljivana je u Norveškoj, Sloveniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Bugarskoj. Tokom 2016. godine roman Mi različiti biće objavljen u Norveškoj.

Roman Izranjanje dobio je Vitalovu nagradu. Roman Mi različiti dobio je tri nagrade: Nagradu grada Beograda, „Bora Stanković“ i „Matijević“, a nacrt tog romana dobio je stipendiju „Borislav Pekić“.

Izdavačka kuća Arhipelaghttp://www.arhipelag.rs

Izdavačka kuća Arhipelag je aktivan kulturni i izdavački projekat zasnovan na visokim kriterijumima u izboru knjiga, standardima profesionalnog izdavaštva, uređivački profilisanim bibliotekama, kao i na interaktivnom odnosu sa čitaocima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!