Prodaja

Prednosti internet prodaje kao ideje za biznis

Prodaja na internetu je biznis opcija koja sve više dobija na popularnosti u Srbiji. Uz investiranje u znanje, internet prodaja može omogućiti realizaciju ideja uz minimalna ulaganja.

Bez obzira da li se već bavite nekom vrstom prodaje ili tek planirate da pokrenete sopstveni biznis, internet prodaja je nešto što morate probati. Ukoliko se već bavite prodajom, onlajn prodavnica je jednostavan i jeftin način da povećate prodaju i dođete do kupaca. 

Ukoliko tek planirate da otpočnete neki posao, onda je internet prodaja opet odličan izbor. Rizik uvek postoji, ali se ovakvim načinom prodaje svodi na minimum.

Možemo navesti brojne prednosti prodaje na internetu, ali one najvažnije i najatraktivnije su sledeće:

1. Jeftiniji troškovi pokretanja biznisa

Da biste pokrenuli internet prodavnicu nije vam potreban lokal u centru grada, troškovi održavanja, renoviranja i opremanja. Sve što vam je potrebno jeste hosting, domen i odgovarajuća platforma. Naravno, i to iziskuje trošak, ali ni blizu iznosa koji ćete godišnje dati na iznajmljivanje lokala.

2. Manji troškovi poslovanja

Ne samo da su troškovi pokretanja prodaje na internetu manji, nego su i troškovi vođenja i realizacije posla minimalni.

● Vaša online prodavnica ne treba da bude krcata proizvodima kao što je slučaj sa offline prodavnicom. Ukoliko tek počinjete, uz adekvatan nastup dovoljno je da se fokusirate i na prodaju jednog proizvoda.

● Ne morate da gomilate zalihe proizvoda i na taj način povećevate troškove skladištenja. Imate dve opcije:

- Da proizvodite neki svoj proizvod po porudžbini.

- Da ostvarite saradnju sa nekim proizvođačem i prosledite mu ponude koje dobijate, a zaradite na razlici u ceni.

● Prodaja na internetu ne zahteva posedovanje fiskalne kase i izdavanje fiskalnih računa.

3. Manji su troškovi radne snage

U idelanom slučaju, sav posao možete obavljati sami, iz udobnosti svog doma.

4. Jeftiniji i efektniji marketing

Oglašavanje na radiju ili televiziji mnogo košta, a u vaš lokal će svratiti samo kupci koji su u blizini. Internet marketing vam omogućava jeftino reklamiranje sa dalekim dometom. Mnogo je jeftinije i jednostavnije napisati jedan dobar promotivni email i proslediti ga na veliki broj adresa, nego slati pojedinačne poštanske pošiljke ili štampati flajere. Online prodaja omogućava da velikom broju ljudi oglasite svaki vaš popust ili ekskluzivnu ponudu. Ne treba zaboraviti ni moć društvenih mreža i njihovu marketinšku ulogu. Za to nije potrebno ogromno ulaganje, ali je potrebno dosta kreativnosti i znanja koji će vam omogućiti da se istaknete i izdvojite od konkurencije.

5. Jednostavnije praćenje rezultata prodaje i konkurencije

Kada radite prodaju preko interneta, sva statistika vam je lako dostupna. Dovoljno je da se ulogujete na svoj sajt i proverite kakve ste efekte ostvarili. Na osnovu te statistike možete da razvijate svoje poslovanje, usmerite se na promociju i prodaju onoga što se traži i odustanete od onoga što ne pokazuje rezultate. Osim toga, u online biznisu lakše je pratiti konkurenciju, njihove cene, nove proizvode, marketinšku kampanju.

6. Jednostavno formiranje baze podataka.

Svaka prodaja preko interneta zahteva određeni vid registracije na osnovu koje možete da napravite bazu svojih klijenata. Ove podatke možete kasnije koristi u svrhe promocije novog proizvoda ili specijalne ponude, kao i za istraživanje tržišta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!