Društvo

Povodom otvaranja nove kancelarije Ambasade Srbije u SAD upriličena izložba “Pronalaženje puta”

U Vašingtonu je otvorena nova kancelarija Ambasade Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama i obeleženo 140 godina od razmene diplomatskih predstavnika dve države. Tom prilikom otvorena je izložba pod nazivom „Pronalaženje puta“ (Finding a way).

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je na otvaranju izložbe da ovaj događaj predstavlja najlepši primer kulturne diplomatije i daje snažan impuls kulturnim vezama.

„Pored toga što pruža dobar prikaz savremene umetnosti iz Srbije, ʽPronalaženje putaʼ je i dobar primer jedinstva vizije pojedinaca, privatne inicijative i razumevanja dve države. Posebno sam ponosna na činjenicu da će drugi deo istog projekta biti izložen u Kulturnom centru Anakostija, kao prvo predstavljanje evropske savremene umetnosti na tom mestu“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na važnost takvih događaja budući da su dobra prilika da se istakne činjenica da je Srbija oduvek bila izvor brojnih stvaralaca i talentovanih umetnika, kao i da je i danas kulturna scena naše zemlje dinamična i živa.

„Zato je važno predstaviti je u SAD, jer su one rodno mesto mnogih savremenih ideja i pravaca. Veća vidljivost kulturnih sadržaja iz Srbije u svetu značajna je iz dva razloga. Prvi je što će umetnici imati lakši pristup inostranoj publici i drugim tržištima. Drugi razlog je što događajima kao što je ovaj skrećemo pažnju na Srbiju kao zemlju bogate kulturne ponude“, ocenila je Gojković i dodala da je doprinos Elizabet Eskobar u organizaciji izložbe veoma značajan.

 

Gojković je napomenula da postoji širok i neiskorišćen prostor za jačanje kulturnih veza Srbije i SAD, imajući u vidu da veliki broj naših sunarodnika živi na tim podnebljima, i dodala da američka kultura, prvenstveno kinematografija, muzika i književnost, imaju i uvek su imali veliki broj poštovalaca u Srbiji. Istakla je i da dve zemlje povezuju velikani Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, zatim naša savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i misija „Halijard“, jedna od najvećih operacija spasavanja savezničkih vojnika u Drugom svetskom ratu.

„Iskreno verujem da će izložba „Pronalaženje puta“ privući pažnju publike američke prestonice. Isto tako, nadam se da je ovo dobar iskorak u širenju i jačanju naših kulturnih veza, kao i da ćemo uskoro i u Srbiji moći da ugostimo sličnu izložbu iz SAD. Još jednom čestitam i pozdravljam otvaranje nove kuće Srbije u SAD“, istakla je na kraju Gojković.

Nova zgrada Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu svečano je otvorena ceremonijom presecanja vrpce od strane Marka Đurića, ambasadora Republike Srbije u SAD, i Gabrijela Eskobara, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan. Na svečanom otvaranju obratili su se i Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije i general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja.

Autor fotografija: Ambasada Srbije u SAD

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!