Proizvodnja hrane i pića

Potvrđeno da trećina namirnica u EU ima različit kvalitet

Evropska komisija je objavila studiju, koja pokazuje da jedna trećina proizvoda u istom ili sličnom pakovanju ima različit kvalitet ili sastav.

Na osnovu prijava građana EU, koji su se poslednjih godina žalili na postojanje različitog kvaliteta namirnica koje se prodaju pod istim brendom u različitim zemljma članicama, Evropska komisija je napravila studiju analizirajući preko 1.400 proizvoda u 19 zemalja članica.

Studija pokazuje da se 9 odsto upoređenih proizvoda razlikuje po sastavu, iako je prednja strana pakovanja bila identična. Istovremeno, 22 odsto proizvoda sa drugačijim sastavom imalo je sličnu prednju stranu pakovanja.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da studija nije pokazala dosledan geografski obrazac.

“S jedne strane, srećan sam što nisu pronađeni dokazi o podeli Istoka i Zapada u sastavu brendiranih prehrambenih proizvoda, ali i zabrinut zbog činjenice da jedna trećina testiranih proizvoda ima različite kompozicije, iako su identični ili slično brendirani”, izjavio je komesar za obrazovanje, kulturu i sport Tibor Navračić, prenosi Tanjug.

U Evropskoj komisiji navode da na jedinstvenom evropskom tržištu ne sme biti dvostrukih standarda, a nacionalne vlasti i organizacije potrošača se pozivaju na saradnju. Inače, Evropska komisija obezbedila je budžet od 1,26 miliona evra za jačanje kapaciteta organizacija potrošača, testiranje proizvoda i identifikaciju potencijalno obmanjujućih proizvoda u praksi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!