Industrija

Potpuno automatizovan salon automobila – zajednički projekat “Forda” i “Alibabe”

Američki proizvođač automobila “Ford” i kineska korporacija “Alibaba” u Kini su zajednički otvorili automatizovani salon za kupovinu automobila. Sam automatizovani salon pod imenom “Super Test-Drive Center” nalazi se na jugu Kine u gradu Guangzhou (Kanton).

U salonu nije predviđena nikakva interakcija s ljudskim radnicima, već je sve automatizovano, željeni automobil bira se iz kataloga dostupnog putem mobilne aplikacije ili na zaslonu u samom salonu. Korisnicima su na raspolaganju oko 42 automobila smeštena na različitim spratovima salona, ali preuzimanje odabranog vozila je u prizemlju.

Korisnik, koji želi da koristi usluge salona mora imati Tmall profil, a pri ulasku u salon njegov identitet povezan s tim profilom proverava se putem prepoznavanja lica. Automatizovani sistem spušta odabrani automobil u prizemlje nakon čega ga korisnik može isprobati tokom tri naredna dana.

Međutim i tu postoji određeni sistem provere, odnosno poverenja, ukoliko ne želi platiti period testiranja vozila (besplatne su testne vožnje dvaju automobila u nizu), korisnik mora imati barem 700 bodova unutar Zhima Credit sistema i mora biti SuperMember član “Alibabe” (jedan od najvećih nivoa u programu Alibaba 88 Membership).

Automatizovani salon je deo “Ford”-ove strategije jačanja prisustva na kineskom tržištu nazvanog “China 2025 Plan”, što u budućnosti uključuje predstavljanje 50 novih modela vozila, od čega je 15 vozila električno.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!