Svet građevinarstva-nekretnina

Potpisan ugovor za finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai Ugovor za finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare, deonica do Pločnika, koji će, kako je Mali istakao, doprineti ekonomskom razvoju celog regiona.

Istovremeno, potpisan je i Ugovor o projektu izgradnje tog dela auto-puta, koji su sa predstavnicom EBRD-a potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, kao i direktor JP „Koridori Srbije“ Aleksandar Antić.

Ukupna vrednost projekta je 225 miliona evra, od čega EBRD današnjim sporazumom obezbeđuje 85 miliona evra. Evropska investiciona banka projekat finansira sa 100 miliona evra, a da preostalih 40,6 miliona evra u vidu donacije obezbeđuje Evropska unija.

Ministar Mali je naveo da su ovi sporazumi između Vlade Republike Srbije i EBRD-a, korak bliže realizaciji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata koji nas očekuje naredne godine – izgradnja Auto-puta mira, od Niša ka Merdarama, i ka Prištini.

Mali objasnio da se jedan sporazum odnosi na implementaciju projekta, dok se drugi odnosi na završetak celokupne strukture finansiranja za deo do Pločnika, i dodao da se početak radova očekuje sredinom naredne godine.

Mali je istakao da se projekat izgradnje Auto-puta mira u potpunosti uklapa u plan Srbija 2025, čijom implementacijom će se u narednih pet godina u infrastrukturu investirati preko 14 milijardi evra.

Ministar se osvrnuo i na planirane kapitalne investicije u 2021. godini i tom prilikom naglasio da će se budžetom za narednu godinu obezbediti rekordnih 330 milijardi dinara, što predstavlja 5,5 odsto BDP-a Republike Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da će ovaj projekat Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai izjavila je da je ovo jedan od ključnih projekata Evropskog investicionog plana Evropske unije i istakla da će EBRD i dalje sarađivati sa Vladom Srbije kako bi pomogli finansiranju ostalih delova ovog auto-puta, ali isto tako i svih drugih ključnih infrastrukturnih projekata u Republici Srbiji.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!