Energetika

Potpisan sporazum o smanjenju proizvodnje nafte

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC i saveznice u proizvodnji nafte potpisale su sporazum o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno.

Kako se navodi u saopštenju, postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva meseca, počevši od 1. maja.

"Posle onlajn sastanka na ministarskom nivou članica OPEC-a i zemalja koje nisu članice OPEC-a, potpisan je sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno za period od dva meseca, počevši od 1. maja", navodi se u saopštenju Ministarstva energetike Kazahstana i dodaje da Kazahstan podržava taj sporazum.

Tas objašnjava da to znači da će Meksiko smanjiti proizvodnju nafte za 100.000 barela dnevno u maju i junu, umesto 400.000 barela dnevno, kako je prvobitno predlagano.

Ta zemlja se prvobitno protivila većem smanjenju proizvodnje nafte, prenosi B92.

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, i saudijski kralj Salman podržali su postignuti sporazum članica OPEC-a i njihovih saveznica o postepenom smanjenju proizvodnje nafte, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, objavljenom posle telefonskog razgovora trojice lidera, cilj sporazuma je da se stabilizuju svetska tržišta i osigura održivost svetske ekonomije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!