Energetika

Potpisan sporazum o izgradnji gasovoda “East Med”

Grčka, Izrael i Kipar potpisale su sporazum o izgradnji gasovoda “East Med” koji bi trebalo da prenosi gas od jugoistočnog Mediterana do kontinentalne Evrope.

Podvodni gasovod, dugačak 1.900 kilometara, trebalo bi da predstavlja alternativni izvor gasa za Evropu, koja uglavnom zavisi od snabdevanja iz Rusije i kavkaskog regiona.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, zajedno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom, rekao je da će gasovod ponuditi Evropi "bolju fleksibilnost i nezavisnost u izvorima energije".

U projekat bi mogao da bude uključen gas koji bi se izvlačio iz budućeg nalazišta gasa u vodama kod Kipra i Grčke, gde se trenutno vrše istraživanja, prenosi Tanjug.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades rekao je da gasovod potvrđuje da Grčka i Kipar imaju suverena prava u vodama koje su im dodeljene po međunarodnom pravu.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je nakon potpisivanja rekao da bi Izrael trebalo da postane "moćna kuća energetike" sa svojim podvodnim rezervama gasa i dodao da su tri zemlje osnovale savez od velikog značaja koji će pojačati regionalnu stabilnost.

Izgradnja gasovoda “East Med” trajaće sedam godina, projekat je vredan oko šest milijardi evra, a mogao bi da zadovolji oko 10 odsto potreba EU za prirodnim gasom.

Gasovod će se protezati od kopnenih rezervi Izraela iz Levantinskog basena do Kipra, grčkog ostrva Krit i grčkog kopna, a jedan deo koji bi išao preko kopna ka severozapadu Grčke i drugi planirani podmorski naftovod prevozili bi gas do Italije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!