Društvo

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

Cilj Memoranduma je unapređenje saradnje sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu, posebno imajući u vidu nacionalne, regionalne i globalne rizike, izazove i pretnje po bezbednost dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija, rekao je Jovanović i dodao da je kroz međusobnu koordinaciju i komunikaciju jedan od primarnih ciljeva suzbijanje vršnjačkog nasilja i nasilja dece na internetu.

Jurić je naglasio da je veoma važno da rad nevladinog sektora bude podržan od strane donosioca odluka, jer je na taj način mogućnost ostvarivanja korenitih promena mnogo veća i dodao da im je Ministarstvo izuzetno važan partner, pogotovo kada se radi o nestancima dece.

Prema rečima Jurića, a prema statistici Centra, veliki broj dece odlazi od kuće usled nagovora osobe koju su upoznali na internetu ili nakon zlostavljanja koje su pretrpeli na internetu i rekao da smatra da će ova saradnja dati rezultate i da će u narednom periodu biti smanjen broj nestanaka.

Međunarodni dan nestale dece obeležava se 25. maja širom sveta i podseća na važnost bezbednosti dece na internetu, prevashodno zbog opasnosti koje vrebaju u digitalnom okruženju. 

Photo: Marina Jančević.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!