Industrija

Posle Vranja, ruske kompanije “Spilit” i “Nefa” napustile i Sombor

Nakon što je u Vranju bez posla ostalo 300 radnika "Spilita", ista sudbina zadesila je i radnike u fabrici te kompanije u Somboru, koji su radili u zakupljenim halama nekadašnje somborske fabrike "Zastava specijalni automobili".

Po istom scenariju kao u Vranju, kompanija koja, prema podacima sa kompanijskog sajta, radi u sklopu tamošnje "Nefa group", i u Somboru je bez ikakvog dodatnog obrazloženja samo obavestila trenutno zaposlene radnike da nema više potrebe za njihovim angažovanjem, pa se tako od pre nekoliko dana niko u zakupljenim halama ne pojavljuje, niti se direktor ovog pogona Marijan Bogdanović javlja na mobilni telefon, prenosi Dnevnik.

Pogon "Spilita" u Somboru je otvoren 18. marta ove godine, a kako se nezvanično moglo saznati i tako kratkotrajni boravak ove firme u Somboru obeležen je velikom fluktuacijom radne snage, koja je bez izuzetka sklapala jednomesečne ugovore o radu. Kako je jedan od pravnih osnova za bilo kakvu državnu subvenciju namenjenu programima podsticanja zapošljavanja, angažovanje radnika posredstvom NSZ i to na neodređeno vreme, državni budžet najverovatnije nije oštećen propašću ove somborske fabrike.

Prema rečima pojedinih radnika, poslodavac je i njima ostao dužan jednu zaradu. Kako se radilo o pogonu za sklapanje gotovih panela nameštaja, koji su stizali iz Vranja, prilikom čega je korišćen samo osnovni ručni alat, gašenje somborskog pogona nije privuklo veću pažnju.

Prema informacijama Novosti, u petak popodne je rukovodstvo grada Vranja uspelo da posle  više bezuspešnih pokušaja, stupi u kontakt sa ruskim vlasnikom  kompanije Andrejom Hodasovičem, koji je čelnike grada obavestio da ima želju i nameru da proda fabriku. On je, na pitanje zašto je preko noći napustio kompaniju, odgovorio da je bio nezadovoljan menadžmentom i robom.

U razgovoru sa čelnicima grada je istakao i da je posao u poslednje vreme išao loše zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta proizvoda, što su potvrđivale česte reklamacije i zbog čega je trpeo biznis.

S druge strane, kako piše list, radnici tvrde da su imali puno posla, da gotovo niko nije koristio godišnji odmor, kao i da su proizvodili robu, ne samo za srpsko tržište, već i za BiH, Severnu Makedoniju i Sloveniju.

Nakon zatvaranja fabrika nameštaja u Vranju i Somboru kompanije “Spilit”, oštećeno je na stotine kupaca "Nefa nameštaja" kojima nije isporučena unapred plaćena roba.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!