Industrija

“Porsche” ulaže u električne bicikle

Kompanija “Porsche” AG preuzima većinski deo kompanije “Greyp Bikes” za razvoj i proizvodnju električnih bicikala.

Držali su od 2018. godine oko deset posto vlasničkog udela u Greyp-u putem firme Porsche Ventures. Udeo su stekli istovremeno s tadašnjim ulaganjem u kompaniju Rimac Automobili, a sada su odlučili da otkupe većinski udeo.

Kako navode iz kompanije, povećanje udela u Greyp-u odvija se zbog Porsche-ovog interesa za širenje delatnosti u području električnih bicikala. Tvrde da je Porsche prepoznao potencijal Greyp-a i odlučio da dodatno ojača svoju poziciju u vlasničkoj strukturi, prenosi B92.

"Želimo da radimo velike stvari, inače Porsche i mi ne bismo ulazili u ovaj poduhvat. To će osigurati sjajnu budućnost zaposlenima Greyp-a i doneti ogromnu vrednost za Hrvatsku kao još jedan dokaz da je Hrvatska mesto istraživanja i razvoja električnih vozila", dodao je Rimac.

Osim Porsche-a kao novog većinskog deoničara, Mate Rimac i ostali osnivači zadržaće svoje udele u kompaniji.

Prema deoničarskom ugovoru Greyp Bikes-a, ova bi transakcija trebalo da bude dovršena do 18. decembra ove godine.

Porsche-ova investicija navodi se kao Greyp-ova vizija mikromobilnosti koja redefiniše korisničko iskustvo vožnje električnog bicikla kroz softver i IoT. Dve kompanije imaju za cilj da značajno povećaju Greyp-ove operacije, pogotovo u R&D segmentu te, kako dodaju, "svojim proizvodima i uslugama da učine mobilnost zabavnijom, praktičnijom i sigurnijom za sve svoje korisnike".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!