Svet građevinarstva-nekretnina

Porodica Karić planira izgradnju hotela u Herceg Novom

Porodica Karić, zainteresovana je za gradnju kondo hotela u naselju Savina u Herceg Novom..

 Karići bi hotel gradili na urbanističkoj parceli  od preko 6.500 kvadrata gde je nekada bilo sindikalno odmaraliste EI Niš. Oni su tu parcelu kupili  početkom devedesetih godina  i  tada su planirali izgradnju hotela iz lanca “Meriot”  površine od 10.000 kvadrata. Opštinske službe su prvo dale Karićima uslove za gradnju, a potom doneli odluku o izradi DUP “Šetališta pet Danica” u sklopu koga je trebalo da se definiše i Karićev plac.

Iz lokalne uprave je “Vijestima” je rečeno da  trenutno ne postoji planski dokument po kome bi se po novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata mogli izdati urbanističko- tehničkli uslovi, a zatim i započeti gradnja objekta.

Pre pet godina  Karići su neformalno  tražili od tadašnje lokalne vlasti da se preimenuje plac  i da se umesto hotela odobri gradnja apartmana i stanova za tržište, ali saglasnost nisu dobili.  Da ne nameravaju da odustanu od gradnje stanova za tržište, svedoči i njihova namera  da grade kondo hotel, koji u osnovi ima apartmane u privatnom vlasništvu koje investitori prodaju, a vlasnici kasnije uz pomoć investitora iznajmljuju u toku sezone.

Plac na Savini i Toploj i imovinu u Tivtu  Karići su prodali  u avgustu 2010. godine nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića i još 14 osoba osumnjičenih da su oštetili Mobtel za više od 60 miliona evra.

Tada su vlasti u Srbiji najavile mogućnost  da bi im mogla biti oduzeta i vredna imovina u Srbiji i inostranstvu. Bogoljub, Sreten , Dragomir i  Zoran Karić i njihova sestra Olivera Nedeljković su tada ekspresno prodali  plac na Savini za oko milion evra  firmi  "Dana –CG" iz  Herceg Novog. Dobri poznavaoci  političkih i ekonomskih odnosa u regionu tada su tvrdili da je reč o fiktivnoj prodaji, odnosno kupovini preko ofšor kompanija, koje su bile u vlasništvu Karića, na što je upućivala  relativno mala cena za koju je imovina prodata.

Karići su pred početak turističke sezone dobili  dozvole i uskoro bi trebalo da nastave gradnju  dvojne porodične stambene zgrade sa bazenom   i poslovnog prostora na Toploj pored  gradskog muzeja.  Gradnju su započeli  u junu 2009. godine na placu kupljenom nekoliko godina ranije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!