Propisi

Poreske olakšice uštedeće privredi 11,6 milijardi dinara

Početnici u poslovanju mogli bi da uštede i do 250.000 dinara godišnje po radniku sa minimalnom zaradom, a zbog poreskih olakšica uvedenih setom zakona, koje je usvojila Skupština Srbije, privreda će biti rasterećena za oko 11,6 milijardi dinara, saopštila je Vlada Srbije.

U cilju daljeg rasterećenja poslovanja izmenama Zakona o porezu na dohodak precizirano je da neoporezivi deo zarade radnika umesto dosadašnjih 11.790 dinara od 1. januara 2018. godine bude povećan za više od 3.000 dinara, na 15.000 dinara.

Kao ključnu novinu u zakonima Vlada navodi uvođenje podsticaja za početnike u poslovanju.

Objašnjavaju da će usvajanjem izmena Zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje oni koji započinju sopstvenu delatnosti dobiti dodatni podsticaj, jer će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini.

Ta novina, dodaju, odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje, takođe, moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Primena mere počinje u oktobru 2018. godine i važiće za preduzetnike u režimu isplate lične zarade, navode u Vladi. U nastavku borbe za smanjenje nezaposlenosti, navode u Vladi, olakšice za zapošljavanje novih radnika ostaće na snazi do kraja 2019. godine i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj plaćenog poreza i doprinosa od 65 odsto do 75 odsto.

U Vladi kažu da će se najveći efekat izmene Zakona o porezu na dohodak, kojim je povećan neoporezivi deo zarade, odraziti na oko 350.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu. Ta poreska olakšica uvešće progresivnost u oporezivanju i rasteretiti privredu za oko 11,6 milijardi dinara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!