Propisi

Poreska uprava: Do kraja godine sve poreske prijave u elektronskoj formi

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković najavila je da će do kraja ove godine sve poreske prijave biti i u elektronskoj formi, a trenutno se 96 odsto poreskih prihoda prikupi na taj način.

"Putem portala ePorezi mesečno se elektronski podnese oko 430.000 prijava, odnosno 14.200 prijava dnevno. To je samo jedan od ciljeva naše reforme, koja treba da pojača stratešku analizu rizika, centralizuje rad Poreske uprave i smanji broj organizacionih jedinica, uz istovremeno bolje pružanje usluga poreskim obveznicima", naglasila je Marković.

Prema njenim rečima, reforma Poreske uprave se ne sprovodi samo zbog sporazuma, koji Srbija ima sa MMF-om, već i zbog toga što je to neophodno zbog građana, privrede i domaće ekonomije.

"Važno je doneti sistemska rešenja, koja dovode do bolje naplate poreza, što je naša primarna delatnost. Ali, jednako je važno podići svest građana o značaju dobrovoljnog poštovanja propisa i stvoriti moderno radno okruženje za još kvalitetniji rad Poreske uprave", istakla je Marković.

Poreska uprava sada ima 178 filijala i ekspozitura, a plan je da ih bude 36, od toga u Beogradu šest, umesto sadašnjih 17.

"Na taj način ćemo svakako smanjiti različito postupanje inspektora na terenu, što nam je jedan od glavnih zadataka. Pored toga, takav način organizacije će nam i olakšati rad, a značajno je što ćemo dobiti drugačije organizovanu poslovnu mrežu. U kontroli, želimo da formiramo nekoliko važnih punktova u Srbiji sa kojih će se obavljati kontrole za celu državu", istakla je direktorka Poreske uprave.

Poreska uprava je u 2016. godini podnela oko 1.820 krivičnih prijava protiv 2.350 lica zbog sumnje za utaju poreza u iznosu od oko 10,7 milijardi dinara. Vrednost akcizne robe oduzete u akcijama suzbijanja nelegalnog prometa obračunata po najnižim cenama na sivom tržištu je 583 milijarde dinara, što je za oko pet puta više u odnosu na 2015. godinu.

 

Izvor: Beta

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!