Energetika

Porasla cena gasa u Evropi

Cena prirodnog gasa u Evropi skočila je za 7,7 odsto, na preko 570 dolara na 1.000 kubnih metara u odnosu na nivo na jučerašnjem zatvaranju.

To pokazuju podaci Interkontinentalne berze u Europi (ICE).

Cena septembraskih terminskih ugovora u holandskom gasnom čvorištu TTF dosegla je 577,4 dolara za 1.000 kubnih metara ili 48,05 evra po MWh, na temelju trenutnog kursa evra prema dolaru, prenosi RTV.

Ranije je objavljeno da je “Gazprom” rezervisao 4,3 odsto ponuđenih kapaciteta za tranzit gasa kroz Ukrajinu, odnosno ukupno 19,5 miliona kubnih metara, odnosno 0,65 miliona kubnih metara dnevno.

Na povećanje cene gasa uticala je i vest o požaru koji se dogodio 5. avgusta u “Gazprom”-ovom postrojenju za pročišćavanje kondenzata u Jamalsko-Nenetskoj autonomnoj regiji, koji je lokalizovan bez povređenih osoba.

 Transport gasa kroz gasovod Jamal-Evropa iznosi oko 0,93 miliona metara kubnih na sat. Transport gasovodom Severni tok na istom je nivou kao i pre. “Gazprom” eksport je rekao da kompanija nastavlja da ispunjava sve zahteve u skladu sa obavezama prema evropskim potrošačima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!